Bătrânii, apărătorii pădurilor din Cambodgia

5 iunie 2019, 10:40

Pădurea Chom Penh din nordul Cambodgiei este parte dintr-un sanctuar natural, dar acest lucru nu-i impresionează pe hoții de lemne. În ultimii 20 de ani, o treime din pădurea seculară a dispărut. Autoritățile nu fac mai nimic, așa că bătrânii din zona au luat justiția în propriile mâini. S-au organizat în patrule și bat pădurea în lung și-n lat în căutarea rău-făcătorilor.

Jungla este o parte vitală din cultura Koi. Copacii şi pământul ne oferă tot ce avem nevoie pentru a supravieţui. Câştigăm bani din vânzarea anumitor produse, bani cu care ne trimitem copiii la şcoală şi cumpărăm medicamente când suntem bolnavi, spune Sin Ba, membru al patrulei.

Am creat patrula pentru că vrem să salvăm jungla. Noi bătrânii suntem foarte întristaţi de ce se întâmplă. Să trăim şi să muncim în junglă sunt părţi esenţiale din cultura noastră, precizează un alt mebru al patrulei.

Își spun „bunicii vigilenți”. Înarmați doar cu macete, bătrânii patrulează zile întregi având asupra lor doar orez și sare – restul nevoilor le sunt asigurate de ce oferă jungla.

Adesea găsim oameni care taie copaci. Uneori le confiscăm echipamentele, cum sunt drujbe, căruţe şi alte lucruri. Dacă observăm un grup mai mare de hoţi, atunci stăm deoparte şi contactăm poliţia să vină să se ocupe de ei, povestește Ruos Lim, fondatorul patrulei.

Bătrănii procedează așa pentru că este o activitate foarte periculoasă. Anul trecut trei bărbați au fost uciși după ce au surprins în fapt mai multi hoți de lemne.

Sunt riscuri care, însă nu-i sperie pe bunicii vigilenți și asta pentru că dacă ar ignora problema răul ar fi mult mai mare: pentru ei, dispariția copacilor va atrage dispariția istoriei, culturii și tradițiilor locale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă