Bătălia pentru Donbas ar putea duce la colapsul armatei ruse. Teoria generalului Ben Hodges

Foto: nara.getarchive.net
Foto: nara.getarchive.net
19 aprilie 2022, 13:01

„Cred că presiunea asupra Statului Major pentru a livra sfârșitul Mariupolului înainte de 9 mai este imensă. 9 mai, desigur, este sărbătorirea anuală în Rusia a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial sau ceea ce ei numesc Marele Război Patriotic. Este o paradă uriașă în Piața Roșie în fiecare an. Deci, evident, trebuie să aibă cu ce să defileze pentru a arăta ca o victorie pe 9 mai”, a explicat Ben Hodges în emisiunea „Face the Nation” de la postul CBS.

Generalul american a descris noua ofensivă din Mariupol  – și, per total, din Donbas – ca fiind un război cu totul nou. De ce?

„Ei bine, ceea ce am văzut în ultimele șapte săptămâni, desigur, a fost un efort greșit gestionat de Rusia. Și-au supraestimat total capacitatea. Nu erau pregătiți pentru lupta în care au intrat. Ucrainenii i-au învins la fiecare pas. Deci, desigur, Rusia s-a retras acum din majoritatea locurilor și se concentrează asupra regiunii Donbas. Și, interesant, Statul Major a decis să nu-și mobilizeze toți rezerviștii, ceea ce îmi spune că nu va fi o fază a treia, că ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni este faza a doua. Și se vor concentra pe încercarea de a câștiga controlul asupra întregului Donbas. Și cred că asta va dura tot restul anului, pentru că n-au – nu au capacitatea, nu cred, mai ales dacă nu mobilizează rezerve pentru a continua lupta”, a argumentat Hodges.

CITIȚI ȘI: LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 55 | Forțele ruse continuă bătălia pentru Donbas. Noua tranşă de armanent trimis de SUA a ajuns la graniţa Ucrainei

Generalul este sceptic că trupele ruse vor mai putea să inițieze alte ofensive după bătălia pentru Donbas.

„Nu vor avea capacitatea de a conduce alte operațiuni ofensive după această bătălie. Și cu siguranță luptele vor continua. Vor continua atâta timp cât vor avea rachete care ucid civili ucraineni nevinovați pentru a pune presiune asupra Ucrainei. Presimțirea mea este că au luat o decizie din cauza înfrângerilor încasate și a lipsei de resurse. Adică, sincer, nici măcar nu pot construi tancuri noi, deoarece sancțiunile restricționează echipamentele noi și tipurile de piese de care au nevoie pentru a lansa operațiuni ofensive ulterioare, în special către Odesa sau Kiev. Nu-i văd să aibă potențial pentru așa ceva anul ăsta”, a explicat Ben Hodges.

Forţele proruse din Donbas, în estul Ucrainei, au început marţi asaltul asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol, ultimul punct de rezistenţă din acest oraş ucrainean care este sub asediu de mai bine de o lună şi jumătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă