Bătălia pentru Bahmut nu este încheiată, spune Kievul. Rușii au lansat zeci de atacuri asupra Hersonului. Canada a anunțat o nouă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina

Bătălia pentru Bahmut în estul Ucrainei este departe de a fi încheiată, chiar dacă ruşii au obţinut unele succese, spun oficialii de la Kiev care contestă afirmaţiile Grupării Wagner cum că ar controla 80% din localitate. Armata ucraineană va primi curând noi ajutoare militare anunţate de Canada, după o întrevedere între premierii celor 2 ţări.

12 Aprilie 2023, 12:41 (actualizat 12 Aprilie 2023, 13:02) Știrile TVR |

La Bahmut rușii continuă să atace cu înverșunare, dar nu resușesc să ocupe orașul minier din Donbas. Se duc lupte de stradă, iar oficialii de la Kiev au recunoscut unele pierderi. Armata ucraineană este acolo în defensivă de mai bine de 5 luni, dar rezistă și chiar pregătește o contraofensivă.

ZECI DE ATACURI ALE RUŞILOR LA HERSON

Între timp rușii continuă să lovească și alte localități. La Herson au fost aproape 60 de atacuri împotriva zonelor rezidențiale și a civililor.

Oleksandr Tolokonnikov, purtător de cuvânt al Administraţiei Regionale Herson: În ultimele 24 de ore doi oameni au fost răniţi, o femeie şi un bărbat cu vârste de 20 de ani,care se plimbau cu o barcă într-o zonă interzisă. Ruşii au aruncat în ei cu o grenadăcare le-a provocat răni la picioare şi la corp. Femeia este în stare critică.

Chiar și așa ritmul războiului a mai scăzut în ultimele luni, afirmă președintele Zelenski. Șeful statului a transmis aseară că acest lucru nu trebuie să slăbească reziliența societății și a aliaților.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Suntem acum într-o fază a războiului când este important ca societatea noastră şi partenerii nu piardă din vedere drumul pe care ne aflăm.

Mai ales drumul care se află în faţă. Comparativ cu anul trecut în multe locuri acum este mai linişte. Dar asta nu înseamnă că putem ignora războiul sau să ne slăbim determinarea de a ne ajuta ţara.

CANADA ANUNŢĂ O NOUĂ TRANŞĂ DE AJUTOR MILITAR

Ajutoare proaspete vin și de la aliați. Premierul Canadei la primit la Ottawa pe omologul de la Kiev și a anunțat o nouă tranșă de livrări militare.

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei: Vom trimite 21 de mii de arme de asalt, 38 de mitraliere şi peste 2,4 milioane de gloanţe. Acestea vor ajuta forţele armate ucrainene să continue să-şi apere libertatea şi să lupte pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

ŞEFUL PENTAGONULUI ÎNCREZĂTOR ÎN CONTRAOFENSIVĂ UCRAINEANĂ

Ucraina pregătește o contraofensivă de primăvară, ale cărei planuri au fost însă schimbate după scurgerea de documente secrete de la Pentagon. Chiar și așa, secretarul american al Apărării este încrezător în capacitatea armatei ucrainene.

Lloyd Austin, secretarul Apărării din SUA: Am toată încrederea că vor face exact ce fac marii lideri. Vor lupta cu inamicul fără să fie mânaţi de un plan anume. Şi aveau de la bun început un plan bun. Au toate capacităţile necesare pentru a avea succes. Noi le-am antrenat mulţi soldaţi şi le-am oferit un număr substanţial de platforme.

DOCUMENTELE SCURSE ARATĂ TRUPE SPECIALE STRĂINE ÎN UCRAINA

Șeful Pentagonului a mai spus că nu va precupeți niciun efort pentru a afla sursa scurgerilor de documente clasificate. Acestea relevă și faptul că, în Ucraina, aliații au trimis trupe speciale. Cel mai mare contingent format din 50 de luptători aparține Marii Britanii. Trupe speciale în Ucraina au și alte state NATO printre care SUA, Letonia, Franța și Olanda.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI