Bătălia electorală din Iran pentru prezidențiale s-a dus mult pe rețelele de socializare, deși accesul la internet este restricţionat

20 mai 2017, 17:17

Rezultatul alegerilor din Iran este mai degrabă simbolic, pentru că puterea absolută e deţinută de liderul suprem spiritual, Ayatollahul Khameney.

Totuşi, prezidenţialele – şi în special cele din acest an – animă societatea iraniană.

Acum a avut loc o premieră: într-o ţară în care accesul la internet este restricţionat, bătălia electorală s-a dus mult pe reţelele de socializare. Mai exact, pe Instagram şi Telegram, acele platforme care, ca prin minune, au scăpat de cenzura Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a cărei misiune e de a apăra islamul.

Şi Hassan Rohani, actualul preşedinte, şi rivalul său, Ebrahim Raisi, susţinut se pare de însuşi Ayatollahul Khameney, au fost live pe Instagram şi chiar au abordat subiecte care într-o emisiune televizată sunt tabu. De exemplu, Rohani a vorbit despre corupţia din Garda Revoluţionară, o premieră absolută.

Un alt moment cu totul neobişnuit pentru o campanie electorală în Iran a fost confruntarea televizată dintre cei doi, de o virulență nemaivăzută în cei 40 de ani de istorie a Republicii Islamice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă