Bătălia dintre Prigojin și generalii lui Putin se transformă într-o campanie de PR macabră. „Acesta este unul dintre locurile de adunare a morților”

Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin
24 februarie 2023, 10:42

Asta este ceea ce pare să fi făcut Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, săptămâna aceasta, într-un apel public neobișnuit prin care a cerut muniție pentru luptătorii săi din Ucraina. Și, în acest proces, el a aruncat o lumină dură asupra dușmăniei sale deschise cu conducerea militară a Rusiei în ajunul aniversării invaziei la scară largă a Ucrainei.

Miercuri, Prigojin a postat pe Telegram o fotografie în care se vedeau cadavrele a câteva zeci de luptători Wagner uciși, îngrămădite fără menajamente într-o curte. Alături de această fotografie șocantă, el a postat imaginea unei cereri oficiale din partea Wagner pentru mai multă muniție, arătând cu degetul direct spre Ministerul rus al Apărării pentru mercenarii uciși.

„Acesta este unul dintre locurile de adunare a morților”, a spus Prigojin. „Aceștia sunt băieții care au murit ieri din cauza așa-numitei «înfometări balistice» [de către Ministerul rus al Apărării]. Ar fi trebuit să fie de cinci ori mai puțini. Așa că mamele, soțiile și copiii vor primi trupurile lor.”

Se pare că mesajul a ajuns la cineva. Joi, Prigojin a declarat că un transport de muniție se afla pe drum spre forțele sale. „Astăzi, la ora 6 dimineața (locală), s-a raportat că începe transportul de muniție”, a spus el. „Cel mai probabil, trenul a început să se deplaseze… Ni s-a spus că principalele documente au fost deja semnate”.

Care a fost rațiunea din spatele acestui spectacol macabru? Prigojin are deja o reputație de cruzime: la sfârșitul anului trecut, în preajma sărbătorii de Anul Nou, el a vizitat o morgă împânzită cu sacii mortuari ai soldaților Wagner, mulți dintre recrutați din închisori cu promisiunea de amnistie.

„Contractele lor s-au terminat”, a spus el cu nonșalanță. „Se duc acasă”.

Dar ultima cascadorie a lui Prigojin a părut să ridice miza în confruntarea oligarhului cu instituția de apărare a Rusiei și cu ministrul apărării Serghei Șoigu.

Înainte de invazie, Prigojin era o figură obscură. În timp ce activitățile Wagner erau bine documentate – mercenarii apăruseră pe câmpurile de luptă din Siria și Libia, precum și în misiuni de antrenament în Republica Centrafricană – guvernul rus i-a negat mai mult sau mai puțin existența.

Toate acestea s-au schimbat după ce armata rusă a suferit eșecuri umilitoare pe câmpul de luptă din Ucraina. Prigojin – un antreprenor politic abil, fără nicio poziție guvernamentală oficială – a început să-și asume în mod deschis meritele pentru eforturile Wagner de a asigura unele câștiguri teritoriale, în special în luptele care au avut loc în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei.

El a început chiar să recunoască rolul său în eforturile Rusiei de a interveni în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, recunoscând că a fondat Internet Research Agency, faimoasa fermă de troli din Sankt Petersburg, sancționată de guvernul SUA pentru ingerință în alegerile americane.

Ascensiunea sa neașteptată a provocat speculații cu privire la posibile lupte interne ale elitelor de la Moscova. Unul dintre principalii rivali ai lui Prigojin a fost Șoigu, care a intrat în conflict cu omul de afaceri în legătură cu contractele militare acordate și apoi luate de la una dintre întreprinderile oligarhului.

Într-o înregistrare recentă, Prigojin a răbufnit împotriva unor „funcționari” nenumiți – o probabilă aluzie la Șoigu – care „iau micul dejun, prânzul și cina în farfurii de aur și-și trimit fiicele, nepoatele în vacanțe în Dubai, fără să arate niciun fel de rușine, chiar în timp ce soldații ruși mor pe front.”

Președintele rus Vladimir Putin nu are un succesor clar, iar unele persoane din mediul politic de la Moscova au speculat că un parvenit – un Prigojin, de exemplu – ar putea simți o deschidere potențială sau o șansă de a construi o bază de putere independentă de Putin.

În mod cer, ieșirile lui Prigojin ar fi fost de neconceput înainte de 24 februarie 2022, criticile deschise la adresa conducerii apărării din partea unui contractor militar nu ar fi fost tolerate. La începutul acestei săptămâni, Prigojin a escaladat cearta sa cu Șoigu și cu generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, acuzându-i de „trădare” pentru presupusele lor eșecuri în sprijinirea și aprovizionarea grupului Wagner din Ucraina.

„Șeful Statului Major General și ministrul Apărării dau ordine în dreapta și-n stânga, că PMC Wagner nu ar trebui să primească muniție; de asemenea, nu ajută cu transportul aerian”, a afirmat Prigozhin într-o înregistrare postată pe Telegram. „Acest lucru poate fi echivalent cu înaltă trădare acum, când PMC Wagner luptă pentru Bahmut, pierzând sute de luptători în fiecare zi.”

Nu tot ceea ce spune Prigojin poate fi luat complet ca atare. Acesta este omul care, la urma urmei, a ajutat la finanțarea uneia dintre cele mai cunoscute campanii de dezinformare a Rusiei. Iar plângerile privind golul de muniție lasă fără răspuns nenumărate întrebări despre natura exactă a relației dintre Wagner și armata rusă, despre modul în care formațiunile sale sunt aprovizionate cu echipamente și despre cine exercită în cele din urmă comanda și controlul asupra forțelor sale.

Într-un raport recent, Candace Rondeaux, directorul Future Frontlines din cadrul think tank-ului New America, cu sediul la Washington, a observat: „În ciuda percepției asupra Grupului Wagner ca fiind o organizație paramilitară independentă, brandingul, comunicațiile și operațiunile Wagner sunt profund interconectate cu Kremlinul, cu președintele Vladimir Putin, cu aliații oligarhi ai lui Putin și cu armata rusă.”

Iar una dintre întrebările fără răspuns rămâne cum anume Prigojin reușește să opereze în mod deschis, în condițiile în care activitatea de mercenariat este interzisă din punct de vedere tehnic de legislația rusă. Raportul New America spune că grupuri precum Wagner fac parte dintr-o „structură de tip cartel” care le împletește cu Kremlinul, cu ministerele puterii din Rusia, cu marile companii de stat și cu Putin însuși.

„Deși cetățenilor ruși le este interzis prin lege să servească drept mercenari în războaie străine, un număr mic de paramilitari ruși operează în baza unui set de legi și decrete executive care le permite să furnizeze servicii pe bază de contract pentru conglomeratele de stat rusești pe care Kremlinul le consideră de natură strategică”, a scris Rondeaux. „Printre acestea se numără conglomeratul de stat rusesc de armament Rostec, precum și giganții industriei energetice Gazprom, Tatneft, Rosneft și Stroytrangaz.”

„Toate cele cinci firme de stat sunt conduse de cei mai vechi prieteni ai lui Putin de pe vremea când acesta era agent KGB. De fapt, această schemă permite celui mai intim cerc de apropiați ai lui Putin, prin oameni de fațadă precum Prigojin, să gestioneze structura de tip cartel care constituie ceea ce mulți consideră astăzi ca fiind Grupul Wagner.”

Rămâne de văzut, așadar, dacă frontman-ul Wagner își va păstra utilitatea pentru Putin după o critică publică atât de crudă. El a dat puține semne că își va reduce campania mediatică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite