Bătălia cipurilor. Ce decizie au luat oficialii de securitate din Taiwan

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
10 august 2022, 16:19

Compania Foxconn, cel mai mare producător de electronice contractuale din lume și cel mai mare angajator din sectorul privat din China, a fost anunțată luna trecută și a făcut din grup al doilea cel mai mare acționar al Tsinghua. Însă acordul a împins una dintre cele mai mari companii din Taiwan în centrul concurenței tehnologice dintre Beijing și Occident.

„Acest lucru cu siguranță nu va trece”, a spus un înalt oficial guvernamental taiwanez implicat în probleme de securitate națională.

Comisia de investiții a cabinetului nu a analizat încă în mod oficial cazul, dar oficialii Consiliului Național de Securitate al președintelui și ai Consiliului Afaceri Continentale, care implementează politica Chinei, consideră că acordul trebuie blocat, potrivit unei alte persoane informate cu privire la acest subiect.

Hon Hai, entitatea Foxconn listată la Taiwan, a declarat pe 14 iulie că a achiziționat o participație indirectă în Beijing Zhiguangxin Holding, acționarul de control al Tsinghua Unigroup.

Acordul a declanșat avertismente din partea comisiei de investiții a Ministerului Economiei din Taiwan, cum că Foxconn ar putea fi amendată cu până la 25 de milioane de dolari NT (832.000 de dolari), deoarece nu a trimis în prealabil tranzacția spre aprobare.

Oficialii au spus că grupul nu este bănuit că ar fi încălcat alte reglementări, deoarece acordul era sub plafonul pentru investițiile din China pe care Taipei îl stabilise pentru Foxconn Industrial Internet, subsidiara companiei pe continent.

Dar oficiali de securitate națională au fost trimiși să examineze cazul, potrivit unor persoane apropiate Foxconn, o procedură aplicată doar investițiilor controversate cu implicații politice sau de securitate.

„Este clar că acum au ridicat acest lucru la nivelul de securitate națională, perspectivele devin slabe”, a spus o persoană apropiată companiei. „Odată cu creșterea tensiunii din strâmtoarea Taiwan, acest lucru pare și mai dificil.”

Analiștii spun că investiția în Tsinghua Unigroup are sens pentru Foxconn, care s-a concentrat în mod tradițional pe asamblarea cu marjă scăzută și cu forță de muncă intensivă a produselor electronice, cum ar fi smartphone-urile, dar încearcă să-și consolideze afacerea cu semiconductori.

Young Liu, șeful diviziei de semiconductori, care a preluat funcția de președinte Foxconn în urmă cu trei ani, s-a angajat să extindă unitatea pentru a crește marjele de profit și a asigura aprovizionarea cu cipuri.

El a apărat acordul la apelul unui investitor miercuri, spunând că este o „investiție financiară simplă” de care ar beneficia și compania, deoarece unii dintre afiliații Tsinghua sunt clienții și furnizorii săi.

Liu a adăugat că Tsinghua s-a schimbat deja după ce a fost forțată, în restructurarea datoriilor, să renunțe la activele sale de producție de cipuri.

„Dar, desigur, vom respecta cele mai stricte standarde legale”, a spus el. „Pentru acest caz, avem și un plan de rezervă.”

Deși Tsinghua Unigroup a fost nevoit să renunțe la unele active de producție într-un proces de un an de restructurare a datoriilor, grupul este văzut ca un activ crucial în planul Beijingului de a reduce dependența de importurile de cipuri.

„Cred că Tsinghua Unigroup este încă foarte important”, a spus Douglas Fuller, expert în politica industrială chineză din sectorul cipurilor.

Unisoc, brațul de proiectare a cipurilor Tsinghua Unigroup, este o parte crucială a acestui demers.

Taipei este îngrijorat de faptul că înțelegerea ar putea duce la finanțarea Foxconn pentru o accelerare a ambițiilor tehnologice ale Beijingului. Deși grupul își diversifică treptat liniile de producție dincolo de China, 75% din capacitatea sa se află pe continent și analiștii au atras atenția că va fi extrem de dificil pentru companie să cedeze.

„Soluția este, prin urmare, ca afiliații lor din China să localizeze mai mult și să pună în noi active pe continent banii pe care nu-i pot scoate”, a spus un director din industria tehnologică taiwaneză din China.

Oficialii cred că o astfel de dezvoltare ar putea slăbi Taiwanul din punct de vedere economic și ar putea oferi Chinei mai multă pârghie pentru a o presa Taipeiul să supună voinței Beijingului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă