Basarabenii din Federația Rusă, mai ales cei cu dublă cetățenie, se întorc în număr tot mai mare acasă, în Republica Moldova

Basarabenii fug din Rusia
Basarabenii fug din Rusia
26 septembrie 2022, 18:47

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Cu ultimul autocar care a pornit sâmbătă de la Moscova spre Chișinău au revenit în Republica Moldova mulți bărbați, de frică să nu fie înrolați în armată. Șoferii spun a crescut considerabil, în ultimele zile, numărul celor care vor sa se întoarcă acasă. Mai ales în rândul basarabenilor care au cetățenia Federaţiei Ruse. Oamenii, însă, nu prea vor să vorbească despre această situaţie”.

„Eu am trăit acolo. Acum e mobilizare şi am decis să vin aici, am două paşapoarte, de aceea am venit acasă. O să fiu aici, mama este aici”.

Denis este originar din regiunea trasnistreană şi a reuşit să părăsească Federaţia Rusă sâmbată dimineaţă. De frică să nu fie înrolat, și-a făcut bagajul în fugă.

DENIS: „Acum sunt mobilizaţi cei care au făcut armata şi au profesie militară. Eu nu am făcut armata, dar am decis că, deocamdată, o să stau aici. – Care este atmosfera acolo? – Printre bărbaţi e cam complicat, deşi glumesc, dar o fac isteric, prin birouri. Toţi speră că pe ei nu-i va atinge. Nu toţi au unde pleca. Am livret militar şi am decis să vin pentru orice eventualitate pentru că acum îi mobilizează doar pe aceştia, dar peste o lună se poate extinde”.

Situaţia este tensionată printre basabarabenii pe care anunţul de mobilizare i-a prins în Rusia. Ei caută acum soluţii să revină cât mai repede în Republica Moldova.

MIHAI CORNEA, proprietar, companie de transport: „Într-adevăr, astăzi este o panică în Federaţia Rusă. Nimeni nu înţelege care e situaţia. Într-adevăr, s-au dus curse adăugătoare din Moscova spre Chişinău, s-a mărit anume fluxul de bărbaţi. Vă daţi seama că nimeni nu vrea război, vrea doar pace şi fiecare se teme pentru familia sa.  Drumul este lung durează două zile jumătate. Fluxul la vamă s-a mărit foarte tare şi ajunge până la trei zile”.

Mihai Cornea este şi preşedintele unei organizaţii a Diasporei din Rusia.

MIHAI CORNEA, proprietar, companie de transport: „Ne străduim să calmăm spiritele şi să îndemnăm cetăţenii noştri la calm. Sunt afectaţi doar cetăţenii noştri care au dublă cetăţenie şi sunt înregistraţi în forţele armate ale Rusiei. În cazul dat ei nu pot să părăsească Federaţia. Da, sunt informaţi că de pe 30 se aşteaptă restricţii adăugătoare la ieşire în Federaţia Rusia, dar Federaţia nu a confirmat”.

Numărul cetățenilor Republicii Moldova care au obținut cetățenia Federației Ruse este estimat la câteva zeci de mii.

Mobilizarea parțială în Rusia a început pe 21 septembrie. Barbaţii care au vârste între 18-65, cetăţeni ai Federaţiei Ruse, nu mai au voie să părăsească ţara.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă