Barza, telefonul și factura. Cum a fost păgubită o organizație ecologistă care a montat un GPS pe spatele unei păsări migratoare

O organizație neguvernamentală din Polonia a primit o factură de telefon uriașă din cauza berzei pe nume Kajtek. Totul s-a întâmplat după ce dispozitivul GPS de urmărire a zborului a căzut de pe spatele păsării, informează postul public de radio polonez, citat de BBC.

29 Iunie 2018, 15:15 |
Barză / FOTO: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Organizația ecologistă EcoLogic Group a plasat dispozitivul GPS anul trecut, pentru a monitoriza zborul și comportamentul păsării migratoare.

Kajtek a călătorit 6.154 de km în 52 de zile, trecând prin Polonia, Ucraina, România, Turcia, Siria, Liban, Israel și Egipt. A ajuns în Sudan pe 7 octombrie.

În luna februarie a acestui an, pasărea și-a început călătoria înapoi spre Polonia.

"Din motive necunoscute, Kajtek a rămas pe valea Nilului Albastru până pe 26 aprilie, deplasându-se în diverse direcții, câte 25 de km pe zi", au indicat ecologiștii.

ONG-ul a pierdut apoi contactul pentru că dispozitivul nu a mai emis.

Organizația a indicat presei că un localnic a găsit dispozitivul de urmărire, i-a scos cardul SIM și l-a instalat în propriul telefon.

Noul "abonat" a vorbit în total la telefon 20 de ore.

Ecologiștii nu au mai primit semnalul GPS, ci o factură consistentă, de peste 2 mii de euro.

Marcarea berzelor joacă un rol important în cercetările ecologiștilor și în protejarea speciilor de păsări migratoare. Datele de pe dipozitivele micro-GPS îi ajută pe oamenii de știință să stabilească modele de comportament social, de obiceiuri și tipuri de amenințări.

Acum aproape 50 de ani, barza albă era specie amenințată cu dispariția în Europa din cauza industrializării și a operațiunilor de desecare.

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI