Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, i-a înmânat joi, la Bruxelles, premierului Victor Ponta, un document cu 11 recomandări. Barroso a cerut ca, pe timpul interimatului la Preşedinţia României, să nu se acorde graţieri şi nici să nu se facă numiri la conducerea Parchetului General sau a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, transmite corespondentul TVR la Bruxelles, Magdalena Moreh.
Surse ale Comisiei Europene au dat, vineri, detalii despre lista lui Jose Barroso - lista cu problemele pe care Guvernul Ponta trebuie să le rezolve pentru a înlătura îngrijorările legate de măsurile luate în ultima vreme la Bucureşti, transmite Jurnalul TVR.
Documentul cuprinde şi o serie de recomandări atât pentru premierul Victor Ponta, cât şi pentru preşedintele interimar, Crin Antonescu.
Astfel, preşedintele Executivului UE a recomandat puterii de la Bucureşti ca, pe timpul interimatului la Cotroceni, să nu se acorde graţieri prezidenţiale şi să nu se facă numiri în posturile de procuror general şi de procuror şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DNA).
De altfel, preşedintele interimar a dat asigurări, săptămâna aceasta, că nu are astfel de intenţii. „Este exclusă orice schimbare la vârful acestor instituţii, în calitate de preşedinte interimar, şi nu graţiez pe nimeni în cursul acestui mandat interimar”, a subliniat Crin Antonescu, în prima conferinţă de presă în calitate de preşedinte interimar.
Pe lista lui Barroso se mai găsesc următoatele recomandări:
În momentul de faţă, la Bruxelles nu se pune problema sancţionării României pentru deciziile luate în ultimele săptămâni, dar oficialii europeni rămân vigilenţi, transmite Magdalena Moreh.
În ceea ce priveşte consultarea populară pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, singura autoritate care poate să spună dacă referendumul e organizat corect este Curtea Constituţională, au mai spus oficialii europeni.
"Dacă referendumul va dura o zi sau două, aceasta nu este problema Comisiei Europene. Nu există nicio regulă la nivel european despre cât ar trebui să dureze referendumul", conchide corespondentul TVR la Bruxelles.
Referendumul de luna aceasta ar putea avea loc nu într-o zi, ci în două, pentru a se atinge pragul de 50% plus unu prezenţă la urne, în aşa fel încât referendumul să fie validat, a admis liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, vineri, la RFI.