Barometrul discriminării în România. Homosexualii și rromii prezintă cel mai scăzut grad de încredere

28 februarie 2019, 18:41

Studiul scoate în evidență un paradox. Pe de o parte, cei mai mulți români susțin că orientarea sexuală și etnia nu contează în raportarea la o persoană. Pe de altă parte, aproape trei sferturi dintre cei chestionați au declarat că nu au încredere în homosexuali și în rromi.

În topul neîncrederii urmează imigranții, musulmanii, persoanele cu HIV SIDA, persoanele de altă religie, maghiarii și evreii.

Mai mult de două treimi dintre români nu sunt de acord cu căsătoria între homosexuali, iar 60% sunt în dezacord cu ideea parteneriatului civil. Peste 60% dintre români îi consideră pe musulmani ca fiind potențial periculoși, iar 52% cred că imigranții ar trebui opriți la granițele Europei. Frica de diferență apare și când e vorba de persoanele cu dizabilități, 51% din respondenți considerând că acestea trebuie internate în instituții speciale.

Același studiu arată că aproape jumătate dintre români văd naționalismul ca o mișcare necesară pentru România. Jumătate dintre respondenți și-au exprimat neîncrederea în străinii care critică România. Iar peste 35 la sută cred că Soros este un personaj care a făcut rău țării noastre.

Potivit CNCD, anul trecut, în țara noastră, au fost înregistrate 800 de plângeri pentru discriminare, dintre care doar în cazul a 150 au fost aplicate amenzi. Sondajul IRES a fost efectuat la comanda CNCD, în perioada 26 noiembrie – 10 decembrie, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1.300 de persoane. Eroarea este de +/-2,7%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite