Barna, despre proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor: Se foloseşte din nou un pretext al violenţei domnului Simion, pentru a se încerca blocarea transparenţei

Dan Barna discurs la dezbaterea moțiunii
Dan Barna discurs la dezbaterea moțiunii
9 februarie 2022, 11:00

Problema este că se foloseşte din nou un pretext al violenţei domnului Simion şi a celor de la acest partid extremist pro-rus, pentru a se încerca blocarea transparenţei. Aseară proiectul de lege prevedea blocarea accesului presei la dezbaterile comisiilor. Or, prin amendamentele pe care colegii mei deputaţi USR din Comisia de regulament le-au adus în această dimineaţă, s-a reuşit eliminarea acestui lucru excesiv de abuziv. În egală măsură însă rămân o grămadă de reglementări care limitează transparenţa. Or, cu acest lucru noi nu putem să fim de acord„, a afirmat Barna, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că, din momentul intrării în Legislativ, reprezentanţii USR au transmis, la rândul lor, înregistrări din dezbaterile parlamentare.

Până în 2016, când USR a venit în Parlament, românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlament. Abia din acel moment, cu acele transmisii de la dezbaterile acelor lucrări, vă aduceţi aminte ce făcea Iordache, ce făcea Liviu Dragnea, toate acele lucruri care au fost văzute de români. Parlamentul şi viaţa parlamentară au devenit vizibile pentru cetăţeni. Or, acum se încearcă întoarcerea în perioada de dinainte de 2016, când Parlamentul era, aşa, un fel de clopot din care nu ştia nimeni nimic şi unde abuzurile se petreceau în şedinţe, sub umbrela majorităţii„, a susţinut Barna.

Potrivit acestuia, sancţiunile prin care un întreg grup parlamentar este blocat „pot fi oricând folosite” împotriva partidelor care fac opoziţie legitimă, cu argumente.

„Sancţiunile asupra celor care fac acte de violenţă trebuie să rămână şi sunt foarte clare. Acelea prin care întregul grup parlamentar este blocat, deşi par gândite pentru cei de la AUR, care, în momentul de faţă sunt într-adevăr în afara vieţii parlamentare, ele pot fi oricând folosite şi împotriva partidelor care fac opoziţie legitimă, cu argumente, cu mesaje foarte clare şi non-violente. Aceste amendamente – şi asta vom susţine şi în plen, la dezbaterea regulamentului – care limitează posibilitatea de a avea bannere sau de a transmite lucrări ale comisiilor sau ale plenului, pentru că plenul este un spaţiu public, în sensul legii, cetăţenii trebuie să aibă acces la acele dezbateri, nu le vom susţine”, a explicat vicepreşedintele USR.

PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au propus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care se interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent, de comitet al liderilor sau de comisii. Se interzice, de asemenea, parlamentarilor utilizarea violenţei fizice, a injuriilor sau invectivelor la adresa unui alt parlamentar.

Proiectul a fost amendat de Comisia de regulament şi urmează să fie dezbătut miercuri în plen.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite