Bârfa are beneficii atât psihologice, cât și sociale. De ce e bine să bârfim și când trebuie să ne oprim

Bârfă discutii comentarii prietenie
Bârfă discutii comentarii prietenie
5 iulie 2023, 09:36

În mod surprinzător, potrivit experților, nu există niciun motiv pentru a renunța la bârfă, deoarece acest lucru poate aduce beneficii atât psihologice, cât și sociale, scrie yahoo!life.

„Motivul cel mai obișnuit pentru bârfă este acela de a aduna informații noi și de a încerca să stabilim cât de exacte sunt acestea, dar adesea bârfim doar pentru a ne bucura. Bârfa este relaxată, informală și distractivă. Este, prin definiție, distracție”, spune psihologul social Frank McAndrew. „Nimeni nu oftează din greu pentru cătrebuie să plece la o bârfă bună cu prietenii.”

Implicarea în bârfe declanșează o creștere a oxitocinei

Bârfa ne poate aduce cu adevărat mai aproape, la nivel chimic. McAndrew spune: Cercetări recente indică faptul că poate exista o bază chimică pentru beneficiile pe care le are bârfa. Mai exact, se pare că implicarea în bârfe declanșează o creștere a oxitocinei, un hormon care este strâns legat de sentimente bune și experiențe umane pozitive, cum ar fi empatia, legătura mamă-copil și cooperarea cu ceilalți.

Bârfa poate ține oamenii în frâu, știind că este posibil ca ceilalți să vorbească despre ei

Nu doar aceste substanțe chimice de legătură îi conferă bârfei un rol atât de important în viața noastră socială.

Megan Robbins, psiholog la Universitatea din California Riverside, care a studiat impactul bârfei asupra bunăstării noastre, spune că bârfa îndeplinește și o funcție morală.

„Nu vrei să fii cunoscut ca o persoană imorală, în general, sau cineva care trebuie evitat. Bârfa poate ține oamenii în frâu, știind că este posibil ca ceilalți să vorbească despre ei și că bârfa potențial negativă poate duce la o reputație proastă. În acest fel servește o funcție prosocială”, explică ea.

„Celalalt mod în care poate servi ca funcție prosocială este de a-i învăța pe oameni ceea ce societatea consideră a fi forme de comportament corecte și greșite. Deci, chiar dacă bârfa nu este despre tine, înveți ceea ce oamenii cred că este un comportament foarte rău sau foarte bun.”, scrie psychologytoday.com

Bârfa ne poate ține în siguranță

Experta în prietenie Danielle Jackson, care găzduiește podcastul Friend Forward, adaugă că bârfa ne poate ține în siguranță, permițându-ne să identificăm „cine este un aliat, cine reprezintă o amenințare”. „Am nevoie de informații de la alți oameni pentru a știi cum să navighezi în această lume”, notează ea.

„Dacă primesc un nou loc de muncă și persoana care mă instruiește mă avertizează despre ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cu un fost coleg de muncă, care a fost concediat pentru că a făcut asta sau asta, nu este neapărat bârfă negativă, este o informație pe care trebuie să o știi cu privire la ce lucruri trebuie făcute pentru a rămâne în linie.”

Bârfa, o formă de povestire

Scriitoarea pentru sănătate mintală Allison Raskin, fondatoarea Substack Emotional Support Lady și autoarea noii cărți Overthinking About You: Navigating Romantic Relationships When You Have Anxiety, TOC și/sau Depression, spune în cele din urmă că bârfa oferă mai multe lucruri pozitive decât negative.

„Pentru mine, bârfa bună este de fapt doar o formă de povestire, iar oamenilor le place o poveste bună. Este interesant și distractiv să înveți despre felurile în care alți oameni navighează în viață”, explică Raskin.

„De asemenea, cred că bârfa oferă oportunitatea de a cunoaște perspectivele altora asupra lucrurilor. S-ar putea să aud o poveste despre aventura cuiva și să am o concluzie total diferită față de persoana care îmi spune povestea. Ceea ce începe ca o informație poate aprinde conversații mai ample despre modul în care vedem lumea.”

Dar când poate bârfa să fie un lucru negativ?

Deși bârfa poate avea un spațiu important în societate, asta nu înseamnă că reputația ei proastă este complet nejustificată – dar există modalități de a te asigura că obiceiul tău de bârfă nu depășește limita în meschin sau crud. Jackson spune că există o diferență între a vorbi „despre cineva” și a vorbi „împotriva cuiva”, o distincție popularizată pentru prima dată de faimoasa lingvist Deborah Tannen.

„Dacă disprețuim pe cineva sau vorbim de rău despre cineva de dragul de a-l discredita, devine cu totul altceva”, adaugă Jackson.

„Devine dăunător atunci când intrăm în practica de a vorbi prost despre alți oameni doar de dragul de a vorbi prost. Este ceva ce am observat că poate deveni obișnuit în anumite companii. S-ar putea să descoperi că în mod normal nu te implici în asta, dar când te întâlnești cu anumiți prieteni, este cam tot ce faci.”

McAndrew subliniază că, în cele din urmă, a vorbi de rău despre oameni vă poate face rău, de asemenea, explicând: Mulți oameni s-ar putea simți rău pentru ei înșiși dacă se angajează în bârfe „rele”, care sunt bârfe motivate egoist care servesc doar la distrugerea reputației cuiva. Altfel, în încercarea de a avansa, ” probabil că oamenii „foarte competitivi simt puține remuşcări în legătură cu asta”.

Unii oameni bârfesc pentru a se răzbuna. Oamenii cărora nu le place o persoană vor căuta în mod obișnuit alți oameni care împărtășesc o antipatie reciprocă față de aceeași persoană. Conversațiile ulterioare se concentrează pe evaluări negative ale acelei persoane.

Antipatia față de ținta bârfei este validată și justifică comportamentul vătămător.

A vorbi despre alți oameni îi dă unui individ un sentiment de ușurare, deoarece el sau ea nu se confruntă cu aceleași probleme.

Rețelele de socializare sunt o platformă ideală pentru bârfă. Comentariile sunt postate anonim despre o persoană, scrie themindsjournal.com.

Bârfa de pe rețelele de socializare tinde să fie mai dăunătoare deoarece informațiile negative au o audiență largă și rămân vizibile mult timp.

O cercetare din 2015, demonstrează că oamenii doresc să se potrivească social și, de asemenea, doresc ca ceilalți să-i vadă într-o lumină pozitivă.

Oamenii au simțit un sentiment de bine când au bârfit și s-au simțit mai agitați atunci când au auzit bârfe negative despre ei înșiși. Ni se pare că este în regulă să vorbim negativ despre ceilalți, dar ne deranjează când se vorbește rău despre noi.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite