Bărbatul cu arsuri transferat în Belgia a murit din cauza unui șoc septic. Medicul care l-a tratat spune că a fost prost îngrijit în România

15 februarie 2021, 20:11

Un accident de muncă a fost pentru Claudiu Laurenţiu începutul unor suferinţe groaznice, cu multe ghinioane. Bărbatul de 51 de ani s-a electrocutat şi a căzut de la înălţime, în portul Constanţa, pe 20 ianuarie. Avea arsuri pe aproape trei sferturi din suprafaţa corpului şi politraumatisme. Întâi a fost intubat și stabilizat la Urgenţe, la Constanţa.

Pacientul a fost dus cu elicopterul la Iaşi și a fost internat la terapie intensivă la spitalul Sfântul Spiridon. O săptămână, zilnic, i-au fost curăţate arsurile, spun medicii.

Transferul în străinătate era soluția. Patronul i-a plătit pacientului avansul de 50 de mii de euro la un spital privat din Belgia. Când a fost stabilizat, vremea a împiedicat zborul. A doua zi, l-au urcat în avionul SMURD, care a avut probleme tehnice. Pacientul a ajuns la spitalul Floreasca, pentru aproape o zi. Medicii spun că i-au curăţat arsurile şi la sosire, şi înaintea plecării.

Pe 29 ianuarie, bărbatul a ajuns în Belgia cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării, la centrul pentru mari arşi de la spitalul din Loverval, Belgia. După ce a aflat de moartea lui, ministrul Sănătăţii a trimis corpul de control la cele trei spitale din ţară pentru a afla cum a fost îngrijit înainte de transferul internaţional.

La mai bine de cinci ani de la tragedia de la Colectiv, România are doar 21 de paturi funcţionale pentru marii arşi, la Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, iar acestea sunt mai tot timpul ocupate. Pentru copii sunt zece locuri la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. Şi tot în Bucureşti sunt în curs de autorizare încă trei paturi pentru marii arşi, la spitalul Bagdasar-Arseni. Ministerul Sănătăţii precizează însă că pacienţii cu arsuri severe pot beneficia în România doar de tratament de o complexitate medie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă