Bărbat din Moscova, arestat pentru că a ascultat o melodie ucraineană în mașină. Ce acuzație i s-a adus

Mașini în traficul din capitala Rusiei
Mașini în traficul din capitala Rusiei
14 octombrie 2022, 12:00

Anton Usov a fost condamnat la 15 zile într-un centru de detenție și a primit o amendă de 50.000 de ruble (810 euro) după ce a fost oprit miercuri de poliția rutieră, a declarat grupul pentru drepturile omului OVD-Info. Soția lui Usov le-a spus activiștilor că acesta a fost închis. Nu era clar ce muzică ascultase și cum ar fi putut discredita armata. De asemenea, Usov a fost condamnat pentru refuzul de a se supune cerințelor poliției.

Luna trecută, mai mulți nuntași din Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, au fost amendați sau condamnați la închisoare pentru că au interpretat „Chervona Kalyna”, un marș patriotic ucrainean.

Olga Valeyeva, câștigătoarea concursului Miss Crimeea din acest an, a fost apoi amendată pentru că a postat un videoclip pe Instagram cu ea și o prietenă cântând piesa. Prietena ei a primit zece zile după gratii. Cele două femei și-au cerut scuze într-un videoclip publicat de poliția locală.

„Chervona Kalyna” a devenit un cântec al rezistenței anti-invazie. O versiune a cappella a cântărețului ucrainean Andrei Hlivnuuk a devenit virală și a fost remixată de artiști internaționali, inclusiv Pink Floyd. Autoritățile ruse au numit-„Chervona Kalyna” „imnul naționaliștilor ucraineni”.

Rusia a introdus în martie o legislație care face „acțiunile publice menite să discrediteze armata ruse” o contravenție pedepsită cu amenzi sau pedepse scurte de închisoare. Recidivarea poate duce la urmărire penală.

„Discreditarea” este deschisă unei interpretări largi și mii de oameni au fost cenzurați pentru acțiuni precum stricarea buletinelor electorale, folosirea de sloganuri împotriva războiului și pentru postarea cuvintelor „Nu războiului” pe rețelele de socializare. Un activist a fost amendat pentru că a „disprețuit operațiunea militară specială” a Rusiei, folosind ghilimele în timp ce s-a referit la ea online.

O femeie din Soci, la Marea Neagră, a fost amendată cu 30.000 de ruble pentru că a atârnat pancarte pe care scria: „Pentru moarte. Pentru sărăcie. Pentru hoții conducători. Pentru asta se moare pe front.”

Mai mulți profesori au fost, de asemenea, pedepsiți pentru că și-au exprimat opoziția față de război în prezența elevilor. Un profesor le-a spus elevilor că este rău ca tinerii să devină „carne de tun” în armată, în timp ce o profesoară a povestit că a fost amendată după ce i-a spus clasei că ucrainenii sunt „oameni la fel ca noi” și „nu ar trebui să le dorim moartea sau să-i urâm.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite