Bărbații și femeile se raportează diferit la încălzirea globală? Ce indică un studiu

Efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice se văd clar: în ultimele săptămâni, incendii devastatoare au răvășit zone mari din Europa, iar valurile de căldură au ucis peste 1.000 de oameni în Portugalia și Spania. Dar atitudinile față de schimbările climatice variază semnificativ. Un studiu recent a constatat că doi factori pot prezice gradul de preocupare cu privire la încălzirea lumii: PIB-ul și sexul, scrie The Economist.

25 Iulie 2022, 10:20 (actualizat 25 Iulie 2022, 10:24) Știrile TVR |
Foto: Unsplash

Politologii Sarah Bush și Amanda Clayton s-au bazat pe nouă sondaje transnaționale și focus grupuri care împreună au acoperit peste 100 de țări, între 2010 și 2021. În primul rând, au descoperit că oamenii chestionați din țările mai sărace au evaluat schimbările climatice ca fiind o problemă mai gravă decât cei din ţările mai bogate. De asemenea, au existat mai multe șanse ca primii să răspundă că se așteaptă să fie afectați personal de o climă în schimbare. Nu este deloc surprinzător. Țările mai sărace tind să fie mai puțin pregătite și, prin urmare, mai vulnerabile la vremea extremă, cum ar fi valurile de căldură și inundațiile.

Descoperirea mai ciudată a constat în modul în care genul oamenilor s-a corelat cu răspunsurile lor. Majoritatea oamenilor, indiferent sex, recunosc că schimbările climatice reprezintă o amenințare. Dar, în țările mai bogate, bărbații sunt mai predispuși decât femeile să răspundă că nu sunt îngrijorați de asta. De exemplu, America. Într-un sondaj realizat de Pew Research Center, 20% dintre bărbați au spus că schimbările climatice „nu sunt o problemă”, în timp ce doar 8% dintre femei au fost de acord cu acest lucru, notează The Economist.

Dar pe măsură ce PIB-ul pe persoană scade, prăpastia dintre bărbați și femei se restrânge. În Marea Britanie, a cincea economie din lume, 11% dintre bărbați au răspuns că nu sunt îngrijorați de schimbările climatice, comparativ cu 4% dintre femei. Diferența s-a redus și mai mult în Africa de Sud, la doar două puncte procentuale. În Uganda, una dintre cele mai sărace țări din lume, modelul s-a inversat: 2,4% dintre femeile chestionate au spus că nu sunt îngrijorate de schimbările climatice, comparativ cu doar 1,7% dintre bărbați.

Motivele acestui decalaj sunt complexe și depind în mare măsură de variabile din țările bogate și sărace. Decalajul din țările bogate a persistat în rândul bărbaților și femeilor, indiferent de nivelul lor de educație, venitul gospodăriei sau opiniile politice – astfel încât, singure, aceste caracteristici nu explică diferența. În țările bogate, preocupările legate de climă au scăzut dramatic în special în rândul bărbaților. Studiile au descoperit că bărbații din țările bogate au o amprentă de carbon mai mare decât femeile, așa că ar putea simți că au mai mult de pierdut din politicile care limitează emisiile. Într-adevăr, autorii au descoperit că bărbații chestionați, din țările bogate, aveau cu 50% mai multe șanse decât femeile să spună că se tem de o taxare (în termeni financiari) cauzată de politicile ecologice.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN MEDIU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI