Barajul renașterii, barajul vrajbei

27 iunie 2020, 11:58

Guvernul de la Adis Abeba susține că impactul hidrocentralei de pe Nil nu va fi atât de dramatic pe cum îl descriu autoritățile egiptene.

Acestea susține chiar că debitul pe Nil va crește pentru că noua construcție va diminua evaporarea apei din Lacul Nasser situat în sudul Egiptului și nordul Sudanului.

În discuțiile purtate până acum, sub patronajul american, Egiptul a cerut să aibă conrolul asupra 90 la sută din debitul Nilului în loc de 66 la sută, o cerință calificată de etiopieni drept absurdă. După 6 ani de negocieri eșuate, guvernul de la Cairo cere intervenția Consiliului de Securitate al ONU.

Prin vocea ministrului său de Externe, Egiptul reamintește că niciodata guvernul din care face parte nu a vorbit despre începerea unui război, așa cum acuză Adis Abeba.

Uitându-ne dincolo de disputa regională, trebuie să subliniem că în regiune, Egiptul este unul dintre cei mai importanți parteneri comericali ai Statelor Unite, iar China este unul dintre susținătorii proiectului etiopian de pe Nilul Albastru.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite