Barajul Nova Kahovka, din regiunea Herson, a fost aruncat în aer. Întreaga zonă este inundată. Populația este evacuată

6 iunie 2023, 07:24

Echipajele de salvare ucrainene au dus o cursă contracronometru pentru a evacua persoanele vulnerabile din calea apelor, după ce barajul Kahovka a fost distrus.

Salvatorii ucraineni au mers din casă în casă și au dat o mână de ajutor pentru ca oamenii să plece cât mai rapid în zone sigure.

Oficialii ucraineni acuză direct Rusia de acest act de sabotaj pe care președintele Zelenski l-a numit „ecocid”.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: În această noapte, au aruncat în aer barajul de la Centrala Hidroelectrică Kahovka. Explozia a avut loc la ora 02.50. A fost în mod clar o explozie intenţionată, pregătită. Ei ştiau exact ce fac. (…) Din păcate, Rusia controla acest baraj de mai bine de un an şi întreaga centrală hidroelectrică de la Kahovka. Şi este fizic imposibil să o arunci în aer din afară, prin bombardare. A fost minată. A fost minată de către ocupanţii ruşi. Şi ei au aruncat-o în aer.

Din imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, se vede că barajul a fost distrus de cel puțin două explozii, iar un volum uriaș de apă a început să se reverse printr-o spărtură imensă.

La Herson, oraș aflat la aproximativ 80 de kilometri de barajul distrus, nivelul apei crește cu viteză.

Roman Kostenko, parlamentar ucrainean: Nivelul apei continuă să crească. Vreau să atrag atenţia lumii întregi asupra faptului că Rusia vrea să distrugă Ucraina şi ucrainenii, atât în teritoriile noastre, ocupate sau neocupate.

La câteva ore de la distrugerea barajului, din zonele aflate în pericol au fost evacuați aproape o mie de oameni din cei 16 mii aflați în localitățile din regiune.

Barajul centralei hidroelectrice de la Kahovka este situat pe râul Nipru și are dimensiuni impresionate. Construcția are peste 3 kilometri lungime, fiind de aproape 3 ori mai mare decât barajul de la Porțile de Fier 1 și de 10 ori mai mare decât barajul de la Vidraru.

Distrugerea barajului din Herson a avut loc în timp ce armata rusă a lansat noi atacuri cu rachete și drone, iar sirenele au sunat timp de mai multe ore în toată Ucraina.

Capitala Kiev a fost vizată de peste 20 de rachete, toate însă distruse în aer, au anunțat oficialii locali. Au fost auzite mai multe explozii provocate de resturile proiectilelor.

La Harkov, al doilea al oraș al țării, o rachetă a rușilor a căzut chiar în centru și a lăsat în urmă un crater uriaș.

ACTUALIZARE Moscova și-a stabilit linia de propagandă: Șoigu acuză Ucraina de aruncarea în aer a barajului Kahovka și susține că a fost zădărnicită contraofensiva Kievului.

ACTUALIZARE Barajul din regiunea Herson a fost aruncat în aer de Brigada 205 Motorizată din Rusia, a declarat șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov.

ACTUALIZARE Ucraina cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

ACTUALIZARE O sută cincizeci de tone de ulei de motor s-au deversat marţi în fluviul Nipru în urma distrugerii barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, a anunţat Kievul, atenţionând împotriva unui impact negativ asupra mediului, informează AFP.

„Există de asemenea riscul unor noi scurgeri de ulei, ceea ce are un impact negativ asupra mediului”, a denunţat pe Telegram Daria Zarivna, consilieră pentru relaţia cu presa a şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

Într-un comunicat emis mai devreme marţi, preşedinţia ucraineană a estimat acest „risc de scurgere suplimentară” la „peste 300 de tone”.

Pe Telegram, Andrii Iermak a denunţat un „ecocid” – o crimă împotriva mediului – comisă de Rusia.

Distrugerea barajului de la Nova Kahovka generează temeri privind consecinţe nefaste importante asupra florei şi faunei în această zonă din sudul Ucrainei

ACTUALIZARE Cancelarul federal german Olaf Scholz a declarat marţi că atacul împotriva barajului Kahovka din Ucraina conferă războiului declanşat de Rusia „o nouă dimensiune”, informează AFP.

ACTUALIZARE Pericolul unei catastrofe nucleare la centrala Zaporojie creşte rapid, a avertizat marţi un consilier al Preşedinţiei ucrainene, după distrugerea cel puţin parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, situat la 150 de km de centrala nucleară, informează AFP.

ACTUALIZARE „Circa 16.000 de persoane se află în zona critică”, a anunţat pe reţelele sociale Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare a regiunii Herson.

Armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, care a denunţat o ”crimă de război”.

La rândul lor, autorităţile locale instalate de Moscova au declarat că nicio localitate mare nu este în pericol să fie inundată după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka.

Zelenski: Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean

Distrugerea de către Rusia a hidrocentralei de la Kahovka confirmă faptul că forţele Moscovei ”trebuie să fie alungate” din întreaga Ucraină, a afirmat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

”Terorişti ruşi. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean”, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

”Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Kuleba, despre distrugerea barajului: O crimă de război odioasă

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a numit distrugerea barajului „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”:

Barajul din Herson, bombardat

„Amploarea distrugerii, viteza și volumul de apă pune în pericol zona din aval”, scriu autoritățile locale pe canalele de comunicare.

Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, a postat mai multe detalii despre evacuarea populației, pe Telegram. Locuitorii din ceea ce el a numit „zona de pericol” au fost, îndemnați să închidă aparatele electrice.

Barajul, construit în era sovietică în partea de sud a Ucrainei controlată de Rusia a explodat marți, declanșând un potop de apă în zona de război, au anunțat atât forțele ucrainene, cât și cele ruse. Ambele părți au dat vina pe cealaltă pentru distrugerea barajului, transmite The Guardian.

Barajul, de 30 de metri înălțime și 3,2 km lungime, a fost construit în 1956 pe râul Nipro, ca parte a hidrocentralei Kahovka. Deține un rezervor de aproximativ același volum ca și Marele Lac Sărat din Utah și, de asemenea, furnizează apă pentru peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și pentru centrala nucleară Zaporizhzhia, aflată și sub controlul Rusiei.

Marele baraj Nova Kahovka, situat în părțile controlate de Rusia din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a fost distrus, iar teritoriul este inundat, a anunțat marți și agenția rusă de știri de stat TASS, citând o sursă anonimă apropiată de acest subiect.

Primarul din Nova Kahovka a negat inițial informațiile, a anunțat marți dimineață agenția de știri rusă de stat RIA. Ulterior, tot RIA l-a citat pe primarul instalat de Moscova din Nova Kahovka, care a declarat că partea superioară a barajului a fost distrusă de bombardamente.

Imaginile nu au putut fi verificate în mod independent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă