Explozia care a distrus barajul Nova Kahovka a fost înregistrată de o stație din România. Operațiunile de evacuare a populației continuă în Herson. Zelenski: Rușii bombardează regiunile inundate

Vladimir Putin a anunțat că luna viitoare va desfășura arme nucleare tactice în Belarus. Este o mutare agresivă, cu trimitere la aliații occidentali ai Ucrainei. Oficialii de la Kiev susțin că au dovezi potrivit cărora barajul Nova Kahovka a fost distrus de ruși. Serviciile ucrainene de informații au interceptat o discuție a rușilor care pregăteau un șantaj la adresa Ucrainei, prin amenințarea cu aruncarea în aer a barajului. Dar situația le-a scapăt de sub control rușilor, care chiar au detonat construcția. Și oficialii europeni au informații care confirmă varianta Kievului.

09 Iunie 2023, 12:52 (actualizat 09 Iunie 2023, 19:21) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Dovezile că barajul de la Nova Kakhovka a fost aruncat în aer sunt tot mai multe, după publicarea datelor seismice care arată că a avut loc o explozie la fața locului, în primele ore ale dimineții de marți, potrivit The Guardian.

Norsar, rețeaua seismică norvegiană, a declarat că semnalele de la o stație regională din România au indicat o explozie la ora 2.54 dimineața. Norsar nu a tras concluzii cu privire la cine a fost responsabil.

Acest anunţ privilegiază ideea potrivit căreia barajul hidroelectric, situat într-o zonă aflată sub controlul Rusiei, nu a cedat ca urmare a daunelor suferite în timpul bombardamentelor din lunile precedente.

"Suntem siguri că a avut loc o explozie acolo", a declarat pentru AFP Ben Dando, şef de secţie la Norsar.

Magnitudinea acesteia a fost "între 1 şi 2", a precizat Norsar, care nu a calculat deocamdată echivalentul în tone de TNT, ceea ce necesită luarea în considerare a mai multor factori.

"Nu a fost o explozie mică", a precizat responsabilul de la Norsar.

În regiunea Herson continuă operațiunile de evacuare a populației din calea inundațiilor provocate de detonarea barajului Nova Kahovka. Mii de oameni au fugit din case, în miez de noapte, cu puținele lucruri pe care au apucat să le adune.

Serviciile de informații ucrainene au interceptat conversații ale rușilor de la hidrocentrala Kahovka, din care reiese că barajul a fost aruncat în aer de un grup de sabotori ruși. Potrivit interceptărilor, sabotorii încercau să șantajeze Ucraina cu aruncarea în aer a barajului. Doar că, rușii, în loc să se oprească la amenințare, au detonat explozibilul plasat acolo de anul trecut. Și oficialii europeni confirmă această variantă.

Josepp Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate al UE: Barajul nu a fost bombardat, a fost distrus cu explozibili plasaţi în interiorul sălilor unde se află turbinele. Acea parte se află sub control rusesc, acolo unde au avut loc exploziile, este sub control rusesc.

La rândul sau, președintele Volodimir Zelenski subliniază că rușii încearcă să agraveze situația prin bombardarea zonelor deja inundate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Teroriştii ruşi încearcă să agraveze situaţia pe care au creat-o cu ecocidul lor. Este absolut deliberat. Ei continuă să bombardeze Hersonul şi comunităţile din regiune, care au fost deja inundate de terorişti.

Ruşii continuă bombardamentele și în alte regiuni ale Ucrainei. La Cerkasi, opt oameni au fost răniți în atacurile lansate de Moscova.

Kievul a anunțat că a distrus liniile defensive ale rușilor, în nord-estul orașului strategic Bahmut. Armata ucraineană a bombardat intens cu artileria pozițiile rusești, la 6 kilometri de centrul localității Bahmut.

În acest timp, pe lângă pericolul reprezentat de actualul conflict, apare o nouă amenințare: a minelor din cel de al Doilea Război Mondial. Acestea au rămas decenii întregi îngropate, dar acum ar fi fost deplasate de inundații.

Erik Tollefsen, reprezentant al Crucii Roşii Internaţionale: Chiar şi minele din al Doilea Război Mondial, care au fost plasate în 1942-1945 şi au fost sub apă în acest timp, mai bine de 70 de ani, pot fi funcţionale.

La doar o lună de la ultima vizită la Moscova, președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, l-a vizitat din nou pe Vladimir Putin. Prilej pentru liderul de la Kremlin să anunțe o mutare agresivă.

Președintele rus Vladimir Putin: Pe 7 sau 8 iulie, vor fi încheiate pregătirile pentru instalaţiile (nucleare). Şi vom începe imediat activităţile legate de desfăşurarea tipului de arme corespunzător, te teritoriul dumneavoastră.

Pe de altă parte, un video de propagandă rusesc, în care se laudă anihilarea unu tanc german Leopard, arată, de fapt, distrugerea unui tractor. Moscova s-a grăbit să prezinte succesul, fără a mai verifica bine imaginile. Au făcut-o specialiștii occidentali care au precizat că temutul tanc Leopard era de fapt un utilaj agricol.

ACTUALIZARE Ucraina susţine că are dovezi potrivit cărora barajul Nova Kahovka a fost distrus de ruşi. Serviciile ucrainene de informaţii au interceptat o discuţie a ruşilor care pregăteau un şantaj la adresa Ucrainei, prin ameninţarea cu aruncarea în aer a barajului. Însă, situaţia le-a scăpat de sub control ruşilor, care chiar au detonat construcţia. Şi oficialii europeni au informaţii care confirmă varianta Kievului.

În acest timp, Rusia a anunţat cu fast că a distrus un tanc livrat de Germania Ucrainei. La o analiză mai atentă a imaginilor, experţii occidentali au dovedit că tancul era de fapt un tractor ucrainean.

Serviciile de informaţii ucrainene au interceptat conversaţii ale ruşilor de la hidrocentrala Kahovka, din care reiese că barajul a fost aruncat în aer de un grup de sabotori ruşi. Potrivit interceptărilor, publicate de presa ucraineană, sabotorii voiau să şantajeze de fapt Ucraina cu aruncarea în aer a barajului. Doar că, ruşii, în loc să se oprească la ameninţarea cu aruncarea în aer a barajului, au detonat explozibilul plasat acolo de anul trecut.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski subliniază că ruşii încearcă să agraveze situaţia prin bombardarea zonelor deja inundate.

Zelenski: Teroriştii ruşi încearcă să agraveze situaţia pe care au creat-o cu ecocidul lor. Este absolut deliberat. Ei continuă să bombardeze Hersonul şi comunităţile din regiune, care au fost deja inundate de terorişti. Ei bombardează chiar şi punctele de evacuare , şi reprezintă o manifestare a răului pe care probabil nici un terorist din lume, cu excepţia ruşilor, nu au făcut-o vreodată. Ocupanţii au abandonat complet oamenii de pe malul stâng al Niprului, din regiunea Herson.

Pe lângă pericolul reprezentat de actualul conflict, apare o nouă ameninţare: a minelor din cel de Al Doilea Război Mondial. Acestea au rămas decenii întregi îngropate, dar acum ar fi fost deplasate de inundaţii.

Situaţia este dificilă nu doar în regiunea Herson. Apele au ajuns şi în provincia Nikolaev, unde au distrus numeroase ferme.

Ruşii continuă bombardamentele şi în alte regiuni ale Ucrainei. La Cerkasi, opt oameni au fost răniţi în atacurile lansate de Moscova.

Pe de altă parte, un video de propagandă rusesc, în care se arată distrugerea unu tanc german Leopard, arată de fapt distrugerea unui tractor. Moscova s-a grăbit să prezinte succesul, fără a mai verifica bine imaginile. Au făcut-o specialiştii occidentali care au precizat că temutul tanc Leopard era de fapt un agregat agricol.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI