Banksy şi-a instalat un stand cu picturi în Piaţa San Marco din Veneţia, dar a fost alungat de poliţişti

Banksy la Veneția
Banksy la Veneția
23 mai 2019, 17:07

Banksy nu a fost binevenit la Bienala de la Veneţia, dar a decis să vină oricum. În videoclipul publicat pe Instagram, cel mai cunoscut artist stradal din lume apare în Piaţa San Marco, în centrul Palatului Dogilor.

Cu toate că Bienala „este evenimentul artistic cel mai prestigios din lume, eu nu am fost niciodată învitat, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc”, a explicat artistul.

În videoclip, el instalează un mic stand de expoziţie de picturi în ulei.

Chiar Banksy se ascunde în spatele paltonului gri, cu o pălărie verde şi un ziar pe care-l răsfoieşte, aşezat liniştit alături de operele sale, în timp ce curioşi se opresc să-l cerceteze.

Instalaţia se intitulează „Venice in Oil” – un joc de cuvinte între semnificaţia dublă a cuvântului „oil” în engleză: ulei pentru tablouri şi petrol.

Opera sa, un ansamblu de nouă pânze, reprezintă un enorm pachebot alb. În spatele navei se văd celebra clopotniţă din Piaţă, podul Rialto şi bazilica San Giorgio Maggiore, precum şi alte palate. În prim plan, deranjaţi de prezenţa acestui monstru mecanic al mărilor, gondolierii pe ambarcaţiunile lor apar agitaţi. Mesajul, o denunţare a turismului de masă în acest oraş atât de fragil, este foarte explicit.

Prezenţa artistului în Piaţa San Marco, cea mai cunoscută din Veneţia, este de scurtă durată. În videoclip apar mai mulţi poliţişti. „Aveţi autorizaţia sau plecaţi!”, a cerut unul dintre ei. Când Banksy a admis că instalaţia sa era amplasată ilegal, acelaşi poliţist îi spune: „Nu puteţi rămâne aici!”.

Banksy nu a părăsit totuşi oraşul fără a-şi lăsa semnătura în piatră.

În ultimele zile, mai mulţi internauţi au depistat, pe malul Rio din Ca’ Foscari, o lucrare murală asemănătoare stilului artistului britanic. Aceasta reprezintă un copil îmbrăcat cu o vestă de salvare, care tocmai a declanşat o rachetă de semnalizare ce lasă un fum roz. Este o tematică şi un stil pictural asemănător celor lui Banksy, chiar dacă artistul nu a revendicat încă opera.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite