Bani şi tehnologie americană pentru energie în România. Reactoarele mici ne ajută să scăpăm de cărbune

Energia nucleară care va fi produsă de reactoarele modulare mici de la Doicești ar urma să înlocuiască, în câțiva ani, energia mai scumpă produsă prin arderea cărbunelui şi gazelor naturale. România s-a angajat să închidă minele poluante și să renunțe în mare măsură la cărbune. În plus, din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor ce au urmat, cantitatea de gaze naturale disponibilă se va reduce.

27 Iunie 2022, 18:01 (actualizat 27 Iunie 2022, 21:44) Știrile TVR |

Cărbunele asigură aproape un sfert din energia consumată astăzi în România. O situație care trebuie să se schimbe, potrivit angajamentelor luate de țara noastră. În locul cărbunelui va trebui să folosim energie curată, iar o variantă este dezvoltarea acestor minireactoare nucleare, în paretneriat cu o firmă americană.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Vorbim de o energie care se va produce mult mai ieftin. În jur de 60 de euro pe MWh. Mai jos faţă de un reactor clasic sau faţă de cărbune, unde preţul poate să se ducă şi la 80-90 euro pe MWh. Unde mai adăugăm şi certificatul de CO2.

Autoritățile speră ca primele reactoare să producă energie începând din 2027.

Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica: Această etapă ar dura aproximativ doi ani, estimăm noi. Ca să putem să avem un proiect de detaliu, un proiect final. Noi prevedem că spre finele acestei decade vom putea instala primul modul din cele 6.

Tehnologia a fost aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020, după un proces de testare care a durat peste 10 ani și a costat peste de 500 milioane dolari.

Ionuț Purica, expert în energie: Acest gen de reactoare a fost deja aprobat de SUA. Care nu se joacă cu așa ceva. Nu vorbim de teste pentru că în SUA deja se vorbește de 2,3 locuri.

Cele șase module ce vor fi instalate la Doicești vor avea o putere 462 MW. Și, la fel de important, vor pune pe hartă noi locuri de muncă. Centrala va genera 193 de locuri de muncă permanente, plus alte câteva mii în construcții și producție.

Eugenia Gusilov, expert în energie: La prețurile de acum în piață e competitiv. Prețul electricității s-a dus atât de sus-reflectă deficitul.

Preşedintele American, Joe Biden, a anunţat că România va primi 14 milioane de dolari pentru studiile preliminare de inginerie și proiectare a mini-reactoarelor nucleare, dezvoltate în parteneriat cu Statele Unite.

Joe Biden, preşedintele SUA: În România, companiile americane NuScale Power vor fi primele de acest gen care vor gestiona  minireactoarele nucleare. Asta ne va ajuta să ajungem la emisii zero în Europa, mai repede, mai ieftin şi mai eficient.

Ţara noastră va folosi în premieră pentru Europa tehnologia americană.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI