Bani pentru fortificarea barajului de la Tăul Mare. Localnicii din Roșia Montană își reiau activitățile de zi cu zi

27 octombrie 2022, 17:11

Prima măsură urgentă pe care au luat-o specialiștii în cazul barajului Tăul Mare a fost să mențină cât mai mic nivelul apei din lac și astfel să reducă presiunea asupra barajului fisurat.

După ce pompierii s-au retras de la barajul de la Tăul Mare, nivelul lacului a fost menținut de către autorități cu ajutorul unor țevi de sifonare. Autoritățile locale spun că speră ca lucrările de ridicare a țevii de supraplin să se finalizeze foarte repede, până la venirea iernii.

Au fost obținute și fondurile pentru lucrările urgente de consolidare a barajului.

Pe de altă parte, localnicii spun că, deși acum se simt în siguranță, ei vor ca barajul să fie reparat, iar lacul să fie din nou umplut.

Este un lac de agrement și unul dintre simbolurile comunei Roșia Montană. Autoritățile ar vrea refacerea barajului, dar e nevoie de fonduri.

Barajul în spatele căruia s-a format lacul de acumulare Tăul Mare a fost ridicat în urmă cu mai bine de un secol. Apa a fost folosită inițial pentru alimentarea instalațiilor de măcinare și extragere a minereului aurifer. După apariția tehnologiilor moderne, lacul a fost folosit doar pentru agement.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite