Bani pentru firme și salariați. Economiștii cer Guvernului o analiză detaliată

2 iulie 2020, 21:16

Vlad Lupașcu este programator și lucrează de acasă. A aflat de intenția Guvernului de a acorda un ajutor de 500 de euro pentru 40.000 de salariați care fac telemuncă.

Banii vor fi acordați, de fapt, firmelor pentru decontarea cheltuielilor angajaților cu achiziția de echipamente IT.

Vlad Lupașcu, programator: Echipamente de 500 de euro nu aș avea pe ce să dau. Un webcam nu cred că ar putea să coste mai mult de 20-50 de euro. Din punctul meu de vedere aș putea să fac ceva cu acești bani pentru pregătirea mea și dezvoltarea profesională.

Alexandra Micu, expert în resurse umane: Cred că majoritatea angajaților care lucrează de acasă au deja echipamente IT, așa că poate ar fi indicat să folosească acești 500 de euro pentru altceva. Poate pentru cursuri de dezvoltare personală, să dobândească noi competențe.

Și firmele fără angajați și unele categorii de PFA ar urma primească 2.000 de euro, o singură dată. Banii vor putea fi cheltuiți, de exemplu, pentru plata chiriilor și a datoriilor.

Bugetul alocat este de 100 de milioane de euro și va ajunge pentru 50.000 de beneficiari, care trebuie să respecte anumite condiții.

Florin Jianu, președinte, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii: Nu se poate să dai la toată lumea fără niciun fel de criteriu. Vorbim în primul rând de domeniile afectate, de domeniile care au fost închise sau care în continuare sunt închise.

Ludovic Orban, premierul României: Am disponibilizat 1 miliard de euro vom folosi în granturi pentru investiții, în premieră vom oferi granturi pentru SRL-urile care nu au angajați și care administratorul e plătit din dividende.

Sunt și granturi pentru investiții. Economiștii consideră că banii trebuie acordați doar în baza unei analize.

Radu Mușetescu, profesor de economie, Academia de Studii Economice: Riscul este să încurajezi niște investiții care oricum se vor dovedi inutile. Companii care oricum datorită noilor condiții vor ieși de pe piață.

Premierul le-a cerut miniștrilor ca actele normative pentru aceste măsuri de sprijin să fie adoptate în maximum o lună.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite