Bani europeni pentru România, în urma inundațiilor. Țara noastră ar putea primi bani din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene și din Mecanismul de protecție civilă comunitară

Inundații
Inundații
21 iunie 2021, 18:13

În jumătate de țară inundațiile au făcut victime omenești și au distrus recolte, locuințe, drumuri și podețe. În timp ce Guvernul anunță simplificarea acordării ajutoarelor de urgență pentru cei afectați, europarlamentarul USR-PLUS Vlad Gheorghe atrage atenția că România poate primi și bani europeni pentru a contracara efectele viiturilor.

”Am solicitat comisarului european responsabil cu bugetul, Johannes Hahn să se asigure că există suficienți bani în programele respective pentru acordarea de asistență României. Pentru Fondul de Solidaritate am votat pe 18 mai în Parlament o alocare de peste 525 de milioane de euro, din care mai mult de 480 de milioane au fost deja repartizați în urma dezastrelor naturale din Franța, Grecia și a intervenției anti-Covid19. Ce am propus comisarului Hahn este să efectueze un transfer bugetar ca să fim siguri că există sumele necesare în aceste fonduri, urmând ca apoi să putem aloca bani atât pentru România, cât și pentru alte țări europene afectate de fenomene meteo extreme în ultima perioadă, cum sunt Franța și Belgia”, explică Gheorghe.

”Sunt mii de hectare inundate, sute de gospodării afectate, au murit oameni – și acesta este doar bilanțul de până acum, iar atenționările meteo continuă. România are dreptul și trebuie să primească bani europeni pentru dezastrul cauzat de inundații, la fel ca orice alt stat membru în situație similară”, subliniază europarlamentarul USR-PLUS.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) este principalul instrument de care dispune UE pentru a face faţă catastrofelor naturale majore şi pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile din Europa afectate de dezastre. Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002. De atunci, a fost utilizat în cazul a 80 de dezastre de diverse tipuri: inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secetă. Până în prezent, au fost sprijinite 24 de ţări europene diferite, suma totală alocată depăşind 5 miliarde de euro.

Ca răspuns la epidemia de COVID-19, domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost extins începând cu 1 aprilie 2020 pentru a include urgențe majore în domeniul sănătății publice. Mecanismul de protecție civilă al Uniunii coordonează răspunsul la dezastrele naturale și la cele provocate de om.

Creat în 2001, acest mecanism a fost reformat în 2013 pentru a pune accentul pe prevenirea dezastrelor și pregătirea pentru acestea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă