Bani europeni pentru asistenții maternali. Peste 500 de milioane de euro vor merge către instruire și noi angajări

Asistenţii maternali vor face cursuri de calificare necesare pentru îngrijirea copiilor orfani sau abandonați. Instruirea acestora va fi asigurată din fonduri europene. Programul mai prevede și angajarea a 4.000 de noi asistenți maternali. Totul pentru a asigura transferul copiilor care trăiesc acum în centrele de plasament. Acestea trebuie desființate în următorii doi ani.

19 Martie 2019, 15:00 (actualizat 19 Martie 2019, 20:00) |
Bani europeni pentru asistenții maternali
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe Maria am întâlnit-o la cel mai mare centru de plasament din Buzău. Trăiește acolo de cinci ani, alături de sora ei mai mare și de alți 60 de copii.

Mihai se află în centru de trei ani. Aici a găsit o familie mare de copii și doamne care au grijă de el. Dar îi e dor de mama lui.

Maria și Mihai au șansa să ajungă în grija unui asistent maternal sau să trăiască în condiții mai bune, în case de tip familial. Centrul din Buzău, la fel ca și celelalte centre de tip vechi, vor deveni istorie peste doi ani, așa cum s-a angajat România în fața Comisiei Europene.

Pentru ca acești copii instituționalizați să fie îngrijiți mai bine, 11 mii de asistenți maternali vor intră într-un program de instruire finanțat din fonduri europene. Pe lângă aceștia vor fi angajați încă 4 mii de părinți sociali care vor beneficia și ei de cursuri de calificare.

În total, 65 de mii de copii sunt acum în grija statului, fie în centre de plasament, fie în case de tip familial sau la asistenți maternali. Copiii sunt orfani sau au fost abandonați de familii. Un studiu recent realizat de Banca Mondială arată că principala cauză a instituționalizării copiilor este sărăcia, urmată de abuz, neglijare și violență.

 

Guvernul face încă un pas important pentru a asigura un mediu familial de îngrijire pentru copiii instituționalizați în procesul de tranziție către îngrijirea acestora în comunitate, a declarat marți premierul Viorica Dăncilă la ceremonia de semnare a unui protocol de colaborare în vederea implementării eficiente a proiectului ''TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor'', finanțat prin Programul Operațional Capital Uman.

"Acest document este foarte necesar protejării copiilor aflați în dificultate. Guvernul face încă un pas important pentru a asigura un mediu familial de îngrijire pentru copiii instituționalizaţi în procesul de tranziție către îngrijirea acestora în comunitate. Ca mamă, mă bucur enorm că avem posibilitatea să implementăm astfel de programe pentru ca un număr cât mai mare de copii să aibă șansa să fie ocrotiți şi îndrumaţi în viaţă aşa cum se cuvine. O instituţie de îngrijire nu poate suplini mediul familial, afecţiunea şi protecţia părintească. Domeniul semnat astăzi ajută la o aplicare mai bună a etapei a doua a celei mai mari investiţii din fonduri europene în sistemul de asistenţă maternală din România. Este un proiect în valoare de 568 de milioane de euro, implementat în toată ţara. Asistenţii maternali vor beneficia de cursuri de calificare necesare pentru îngrijirea şi creşterea copiilor, ocrotirea sănătăţii acestora, soluţionarea cazurilor de abuz şi neglijenţă. Avem datoria morală să luăm aceste măsuri pentru a le oferi copiilor aflaţi în grija statului şansa de a avea un trai decent, de a beneficia de afecţiunea şi ocrotirea unei familii pentru ca ei să devină adulţi sănătoşi din punct de vedere emoţional şi să aibă la maturitate capacitatea deplină de a se integra în societate", a spus Dăncilă la Palatul Victoria.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI