Bancomatele, pe cale de dispariție. Românii folosesc tot mai mult plata cu cardul sau cu telefonul

27 iulie 2023, 21:06

Atunci când cumpărăm ceva, cea mai frecventă întrebare pe care o auzim este – achitați cash sau card? Un pic peste jumătate dintre români aleg să plătesc folosind cardul. Și plata cu telefonul câştigă tot mai mult teren. Unu din trei plătește cu mobilul.

În ultimii ani plățile făcute cu cardul s-au înmulțit, iar asta se vede și în statisticile băncilor.

CRISTIAN LIA – reprezentant bancă comercială: Ne uitam în anul 2019, adică prepandemie şi vedeam că 1 din 3 este plată la POS sau plată la cumpătături online. Ce vedem acum e că două plăţi din trei sunt plăţi la POS sau online.

Faptul că banii cash sunt mai rar folosiți se vede şi în numărul bancomatelor. Față de acum 8 ani sunt cu aproape 10% mai puține.

CRISTIAN LIA – reprezentant bancă comercială:
Românii retrag mai puţin cash decât în trecut. Un al doilea motiv este că apare un model de bancomat share, adică sunt bancomate folosite de mai multe instituții financiare. O tranzacţie din trei: retragere cash la bancomate.

Iar comoditatea este doar unul dintre avantaje.

RALUCA SIMION – expert e-commerce: Poţi să eviţi şi eventuale costuri de retragere, comisioane de retragere care pot apărea. La finalul unei luni, plătind cu cardul, putem să avem o evidenţă foarte clară asupra tranzacţiilor  Putem să ne setăm o serie de alerte care să ne spună: vezi că ai cheltuit cam mulţi bani pe cafele în oraş luna asta.

Statul are şi el de câștigat de pe urma plăţii cu cardul.

RALUCA SIMION – expert e-commerce: Plăţile cu cardul sunt o modalitate foarte bună de a controla evaziunea fiscală.

Sunt în continuare şi români care preferă lichidităţile.

România are cel mai mic nivel de utilizare a serviciilor financiare de bază din Europa. Patru din zece români nu sunt înscriși la vreo bancă. În Norvegia toți adulții au un cont bancar și doar 3% din plăți sunt în numerar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă