Băncile centrale semnalează finalul turbulenţelor care au afectat luna trecută pieţele financiare mondiale

Bancă
Bancă
25 aprilie 2023, 14:49

De la final lunii martie, Fed a început să ofere dolari în licitaţii zilnice, după ce prăbuşirea Silicon Valley Bank şi vânzarea Credit Suisse au provocat volatilitatea şi au sporit riscul deficitului de lichidităţi, ceea ce ar fi putut duce la o criză financiară.

Dar băncile centrale din zona euro, Japonia, Marea Britanie şi Elveţia au modificat acum licitaţiile lor săptămânale obişnuite, ceea ce arată că nu mai este necesar mecanismul extraordinar de protecţie deoarece pieţele funcţionează corespunzător.

„Băncile centrale sunt pregătite să reajusteze provizionale de lichidităţi în dolari, în funcţie de evoluţiile de piaţă”, se arată într-un comunicat publicat de Banca Centrală Europeană (BCE).

Liniile de swap sunt un mecanism de protecţie a lichidităţilor, pentru atenuarea tensiunilor de pe pieţele globale de finanţare, ele fiind o trăsătură permanentă a cooperării între Principalele bănci centrale mai mult de un deceniu.

Unii oficiali avertizează totuşi că volatilitatea va avea un efect mai îndelungat deoarece unele bănci vor fi mai prudente în privinţa modului în care acordă împrumuturi, ceea ce ar putea duce la creşterea costurilor de împrumut şi la înăsprirea standardelor de creditare.

O astfel de evoluţie ar reduce necesitatea ca băncile centrale să majoreze dobânzile în lupta contra inflaţiei.

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite