Băncile centrale semnalează finalul turbulenţelor care au afectat luna trecută pieţele financiare mondiale

Principalele bănci centrale globale reduc, începând din luna mai, frecvenţa operaţiunilor lor cu Rezerva Federală a SUA (Fed) privind lichidităţile în dolari, trimiţând cel mai clar indiciu de până acum privind încheierea turbulenţelor care au afectat luna trecută pieţele financiare mondiale, transmite Reuters.

25 Aprilie 2023, 14:49 (actualizat 25 Aprilie 2023, 14:54) Știrile TVR |
Bancă

De la final lunii martie, Fed a început să ofere dolari în licitaţii zilnice, după ce prăbuşirea Silicon Valley Bank şi vânzarea Credit Suisse au provocat volatilitatea şi au sporit riscul deficitului de lichidităţi, ceea ce ar fi putut duce la o criză financiară.

Dar băncile centrale din zona euro, Japonia, Marea Britanie şi Elveţia au modificat acum licitaţiile lor săptămânale obişnuite, ceea ce arată că nu mai este necesar mecanismul extraordinar de protecţie deoarece pieţele funcţionează corespunzător.

"Băncile centrale sunt pregătite să reajusteze provizionale de lichidităţi în dolari, în funcţie de evoluţiile de piaţă", se arată într-un comunicat publicat de Banca Centrală Europeană (BCE).

Liniile de swap sunt un mecanism de protecţie a lichidităţilor, pentru atenuarea tensiunilor de pe pieţele globale de finanţare, ele fiind o trăsătură permanentă a cooperării între Principalele bănci centrale mai mult de un deceniu.

Unii oficiali avertizează totuşi că volatilitatea va avea un efect mai îndelungat deoarece unele bănci vor fi mai prudente în privinţa modului în care acordă împrumuturi, ceea ce ar putea duce la creşterea costurilor de împrumut şi la înăsprirea standardelor de creditare.

O astfel de evoluţie ar reduce necesitatea ca băncile centrale să majoreze dobânzile în lupta contra inflaţiei.

 

sursa Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI