Bancherii reduc avansul pentru creditele ipotecare la 15-25%

17 ianuarie 2017, 16:04

Legea dării în plată a determinat băncile să fie mai prudente în politica de acordare a creditelor. În prima parte a anului trecut a crescut semnificativ nivelul avansului solicitat clienţilor. În unele cazuri, avansul cerut era şi de 40 la sută. Bani pe care foarte puţini români îi aveau în conturi.

Sunt acum bănci care cer un avans de 15% pentru astfel de credite. Cereri există şi pot fi finanţate de bănci, spun brokerii de credite.

Potrivit acestora, un credit ipotecar mediu este în Bucureşti şi Cluj Napoca de aproximativ 70.000 de euro, iar o familie fără copii şi fără alte datorii are nevoie de un venit de 3.800 – 4.000 de lei pentru a-l obţine.

Legea dării în plată, cea care a speriat instituţiile de credit, a dus pe rolul instanţelor peste 4.000 de procese între clienţi şi bănci.

Curtea Constituţională a declarat legea parţial neconstituţională, iar în motivarea publicată recent precizează că instanţa judecătorească evaluează existenţa unei situaţii neprevăzute şi efectele sale asupra executării contractului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă