Banca rusă care finanțează invazia lui Putin cu bani din UE

Pe 10 iunie, Albina Abaeva a postat o scurtă remarcă pe rețeaua de socializare VK: „Gazprom zp a venit”, se spunea în rusă. Prolix, dar în context sensul era clar: soțul ei, care lupta în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, își primise salariul de la armată și banii au venit prin Gazprombank.

01 Iulie 2022, 14:40 (actualizat 01 Iulie 2022, 14:44) Știrile TVR |
Foto: Gazprombank

Banca conectată la monopolul gazelor naturale al Gazprom este a treia ca mărime din Rusia, după Sberbank și VTB. Și este singura dintre cele trei care nu a fost lovită de cele mai dure sancțiuni impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite - o excepție care rezultă din faptul că țările UE plătesc Rusiei pentru gaze naturale, o sursă majoră de venituri invazia rusă, prin Gazprombank.

Un nou raport al Schemes, o unitate de investigație a RFE/RL, a documentat o gamă largă de dovezi care arată că un număr substanțial de soldați ruși și membri ai forțelor de securitate care au fost dislocați în Ucraina și-au primit salariul prin Gazprombank.

Contactată telefonic de Schemes, Abayeva a confirmat că soțul ei și-a primit salariul prin Gazprombank, spunând că banca nu oferă o defalcare între cei doi. Ulterior, ea și-a schimbat numele pe care îl folosește pe rețeaua de socializare.

Printre altele, se numără și Liudmila Reșetnikova, care a raportat în același forum VK că plata de luptă a venit prin Gazprombank.

Nu este clar ce proporție a personalului militar rusesc sau a soldaților ruși primește plăți prin Gazprombank. Mai multe alte bănci sunt, de asemenea, autorizate să proceseze plățile militare, inclusiv Sberbank și VTB.

Și nu există nicio dovadă că în eventualitatea în care SUA și UE ar impune sancțiuni dure Gazprombank, aceste plăți ar seca. În timp ce băncile sancționate, cum ar fi VTB și Sberbank, au înghețate tranzacțiile în dolari și euro și au fost tăiate din sistemul global de plăți SWIFT, Rusia are propriul sistem, iar tranzacțiile interne cu ruble nu sunt, în general, afectate de sancțiunile pe care statele occidentale le-au impus Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

„Este puțin probabil ca sancțiunile să afecteze plățile interne în ruble. Astfel de plăți ar fi în general în afara accesului sancțiunilor SUA”, spune Brian O'Toole, fost consilier principal la Departamentul de Trezorerie al SUA și analist al Atlantic Council.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 36°C
IASI 32°C 30°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 33°C 32°C
BRASOV 30°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI