Banca Naţională a României a păstrat dobânda cheie la 7% pe an. Băncile vor calcula rate mai mici, dar clienţii vor începe să plătească mai puţin abia peste câteva luni

4 aprilie 2023, 06:55

2.000 de lei a fost pe decembrie. Apoi 1.523 – a mai scăzut oarecum şi din iunie va scădea la 1.438 lei.”

Atât plăteşte o tânără pentru un credit luat în 2017 ca să îşi cumpere casă. În ultimul an, rata s-a dublat.

Am făcut o socoteală, dintr-un miliard nouă sute, în lei, de acum 5 ani, am reuşit să achit din rata în sine doar 17.000, atât.

În prezent, dobânda cheie este de 7%, valoare la care stagnează de la începutul anului, atunci când Banca Centrală a decis să o majoreze cu 0,75%. Anul trecut, pe vremea asta, rata dobânzii de politică monetară era de 3%.

Românii vor resimţi efectele acestei stagnări abia peste câteva luni. Scăderile ratelor nu vor fi, însă, unele spectaculoase.

Adrian Codîrlaşu – vicepreşedinte CFA: După ce a atins un maxim anul trecut, Robor este pe un trend de scădere. Un trend de scădere care merge către 6. Șase fiind facilitatea de depozit. În acest trimestru este valoarea maximă a IRCC, urmând ca acesta să scadă, însă foarte gradual şi să rămână în jurul valorii de 6% tot acest an. Undeva, poate finalul acestui an, vom avea şi prima tăiere de rată de dobândă de către Banca Centrală.

De când ratele în lei au crescut, aproximativ 18.000 de români nu au aşteptat ca Banca Naţională să scadă dobânda cheie şi au trecut de la ROBOR la IRCC. La aceştia se adaugă alte mii de oameni care au trecut la rate cu dobândă fixă.

Analiştii în creditare spun că, deşi diferenţa dintre ROBOR la trei luni şi IRCC este, acum, una mică, mişcarea a însemnat economii.

Irina Chiţu – specialist în creditare: Peste 7 mii de lei s-au economisit la un credit mediu de 250 de mii de lei luat pe 30 de ani. Dacă aveai acei 7.000 de lei în plus puteai să faci rambursări anticipate la creditul tău că să scapi mai repede de el.

Decizia Băncii Naţionale a României de a menţine rata dobânzii de politică monetară vine în contextul în care rata anuală a inflației s-a redus la 15,52 la sută în februarie, de la 16,37 la sută în decembrie anul trecut.

Următoarea şedinţă a BNR pe politica monetară va avea loc în data de 10 mai.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât marţi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, informează banca centrală.

De asemenea, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite