BNR dă asigurări că România nu va fi afectată de cutremurul de pe piaţa financiară din Statele Unite şi din Elveţia: „Sistemul bancar românesc este stabil”

16 martie 2023, 18:55

România nu va fi afectată de cutremurul de pe piaţa financiară din Statele Unite şi din Elveţia, dă asigurări Banca Națională.

”Sistemul bancar românesc este stabil, este foarte bine capitalizat, este chiar foarte lichid. Nu permitem credite fără garanţii. Suntem mult mai atenţi cu politicile de creditare ale băncilor. Am recomandat recent să nu plătească dividende, ceea ce în acest context ajută pentru că băncile nedistribuind dividende au o poziţie de capital mai solidă”, a explicat Cristian Popa, membru CA al BNR.

Astfel, o posibilă criză financiară asemănătoare celei din 2008 este puţin probabilă. Analiştii economici sunt şi ei optimişti. Cred că norii negri de deasupra sistemului bancar se vor risipi în câteva săptămâni, deși nu se poate exclude riscul ca şi alte bănci să ajungă în pragul falimentului.

”Această bancă (nr. Silicon Valley) ar fi avut o parte din activele sale în zona de criptomonede. În momentul în care piaţa criptomonedelor a scăzut foarte mult şi activele băncii s-au diminuat foarte mult. În ultima perioadă, au fost retrase aproximativ 40 de miliarde de dolari din conturile băncii. Practic, a fost o hemoragie de fonduri ce ieşeau din bancă, ei neputând să facă nimic altceva decât să vândă titlurie de stat pe care le aveau pentru a pune la dispoziţie cash-ul necesar”, a precizat Ciprian Bîrsan, analist pieţe de capital.

”Silicon Valley creditează, în general, companii mai riscante din sectorul tehnologic. De asemenea, au cumpărat anumite active, anumite obligaţiuni ipotecare care i-au adus în situaţia în care sunt, lucruri pe care băncile locale nu le fac”, a adăugat Cristian Popa, membru CA al BNR.

Bursele din întreaga lume, inclusiv cea de la noi, au resimţit imediat undele de soc din piață bancară mondială.

”Am avut vineri, de exemplu, o creştere, a doua cea mai importantă creştere pe indicele BET de anul ăsta, undeva de 1,4%. În schimb, luni am avut o scădere de 1,5%. Adică tot ce am crescut vineri am scăzut luni. Toate sectoarele sunt afectate. Nu au fost companii care să închidă pe verde. Dacă tragem o linie suntem la aceaşi nivel faţă de finalul anului trecut, cu toată volatilitatea”, a spus Dragoş Mesaros, director de tranzacţionare la Goldring, intermediar BVB.

În România, depozitele bancare sunt garantate de stat în limita a 100.000 de euro.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite