Banca Mondială: Impactul noilor măsuri propuse de Coaliție pentru reducerea pensiilor speciale este nesemnificativ

11 mai 2023, 14:11

Impozitarea progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale, măsură adoptată de Senatul României, va avea efecte neglijabile de reducere a cheltuielilor și, în timp, din ce în ce mai puține pensii de serviciu vor face obiectul unei impozitări crescute, arată un raport realizat de Banca Mondială, consultantul în cadrul acestei reforme.

Asta pentru că s-a impus o altă măsură care are efect de bumerang asupra acestei impozitări.

Potrivit unei alte măsuri, tot ce înseamnă pensie specială se indexează nu cu salariile aflate în plată, ci cu rata inflației, iar potrivit analizei BM acest lucru va face împreună cu plafoanele ridicate, impuse pentru aplicarea acestei impozitări, ca cele mai multe pensii speciale să iasă ade sub incidența impozitări în următorii ani

„Pe o bază netă, reducerea va fi de 0,003% din PIB în 2028 și de 0,012% din PIB până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie din fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul”, arată raportul.

O altă măsură care privește pensiile militarilor prin care s-au eliminiat cinci sporuri din baza de calcul a acestor pensii va duce doar la o reducere a cuantumului pensiei de seviciu a unui militar cu doar 2%.  Insuficient susțin reprezentanții BM pentru a se respecta toate angajamentele pe acest domeniu asumate de țara noastră prin PNRR.

În perioada următoare, Coaliția trebuie să refacă calculele să vină cu noi măsuri tocmai pentru a se respecta acest angajament.

Și, potrivit surselor TVR, marțea viitoare, ministrul de resort Marius Budăi se va deplasa la Bruxelles pentru discuta cu oficialii Comisiei Europene și pe marginea acestei analize ar avea un mandat să ceară renegocierea întregului pachet, pe motiv că nu ar fi aplicabil.

Dar în spațiul public, Marcel Ciolacu a susținut că este nevoie să se vină cu noi măsuri dure de modificare a acestui proiect de lege.

Marcel Ciolacu: Avem timp să terminăm legea pensiilor speciale în Parlament. Asumarea răspunderii rămâne în picioare. Nu pot continua ca om politic, ca prim-ministru, dacă nu rezolv această problemă

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite