Banca de semințe a Ucrainei ar putea fi adăpostită în țara noastră

19 mai 2022, 20:39

O bancă de semințe vegetale este la fel de valoroasă ca o trezorerie. Cea din Harkov, înființată în 1913, găzduia peste 1 milion de specii de semințe și hibrizi. O parte dintre semințele salvate după bombardamentele rușilor ar putea ajunge la Buzău.

Costel Vînătoru, director banca de gene Buzău: Vorbim de unități strategice, de importanță majoră în ce privește siguranța și securitatea alimentară. Ar trebui să aibă un regim juridic bine pus la punct.

Înființată la mai bine de un secol distanță de banca genetică din Ucraina, instituția din Buzău are în portofoliu 20 de mii de semințe și hibrizi. Cu fonduri suplimentare prin PNRR, instituția din Buzău își poate extinde suprafețele și astfel fermierii pot primi semințe autentificate.

Matilda Popescu, cercetător științific: Noi dăm fermierilor sămânța care are germinativ de peste 85%, care are o vigoare mare, vigoarea fiind un indice de calitate.

Și Banca de gene de la Suceava este pregătită să ofere ajutor Ucrainei, însă deocamdată nu este nevoie, spun specialiștii.

Ana Strejeru, directorul Băncii de gene, Suceava: Colecția strategică a țării este în siguranță. România s-a oferit să aloce spaţiu de conservare, la -20 de grade, dacă va fi cazul, eu am pregătit o cameră de conservare în care noi nu avem probe.

Genele românești au certificare națională. În ultimii ani au fost asigurate suficiente fonduri pentru selecționarea și depozitarea genelor la Suceava, precum și resurse pentru continuarea cercetărilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite