Banca de Resurse Genetice şi Vegetale Buzău pregătește noi soiuri de roșii, care să aibă „gustul de altădată”, aşa cum cer consumatorii

7 noiembrie 2023, 15:08

Scopul e obținerea unor soiuri noi de roşii, adaptate condițiilor de cultură din țara noastră, dar care să aibă şi „gustul de altădată”, aşa cum cer consumatorii.

Cercetătorii băncii de gene din Buzău au multă treabă zilele acestea. A venit vremea recoltei, iar plantele sunt studiate acum la rod. Tomatele sunt cântărite, măsurate și fotografiate, iar toate informațiile sunt trecute într o baza de date.

Anul acesta au fost 1500 de soiuri de roșii din care s-au obținut 500 de noi linii. Peste câțiva ani, acestea ar putea deveni soiuri noi. Unul dintre ele e kumato românesc. Cercetătorii buzoieni încearca să-l omologheze pentru a putea fi vândut. Soiul de tomate Kumato este unul tardiv, foarte productiv. Are aromă de zmeură și culoarea neagră.

Dr. ing. Bianca Mușat, cercetător ştiinţific, Banca de Resurse Genetice şi Vegetale Buzău: Un soi nou de tomate negre de tip Kumato l-am obținut aici prin procese de ameliorare sunt foarte benefice sănătății au concentrații mari de antioxidanți și flavinoizi, e o tomată tip cherry.

Eforturile pe care le fac cercetătorii de a aduce soiuri noi pe piața sunt răspunsul la cerințele consumatorilor.

Dr. ing. Costel Vânătoru, director, Banca de Resurse Genetice şi Vegetale Buzău: La tomate sunt peste 200 de observații pe care le facem, de la semănat, răsărit, frunza tipul de fruct pentru fiecare cultivare un volum mare de muncă, consumatorii au început să solicite legume românești cu gust ca cele de altă dată.

Banca de resurse genetice și vegetale Buzău are acum pentru omologare 6 soiuri noi de tomate printre care și soiul de kumato.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite