Banca Centrală Europeană le spune bancherilor să fie mai selectivi cu clienţii riscanţi

Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană
13 ianuarie 2023, 15:00

Acest anunţ venit de la BCE arată cum organismele de reglementare sunt mai atente la rolul jucat de instituţiile non-bancare, un sector care a ajuns să reprezinte aproximativ jumătate din sistemul financiar mondial.

Aşa-numitul sector non-bancar s-a umflat după criza financiară globală, pe măsură ce băncile tradiţionale au devenit puternic reglementate, şi, potrivit Consiliului de Stabilitate Financiară din G20, a ajuns la o mărime de 240.000 de miliarde de dolari.

Piaţa non-bancară are buzunare de „îndatorare ascunsă”, unde non-bănci, precum fondurile speculative sau companiile care se ocupă cu tradingul, împrumută de la bănci pentru a opera şi a accesa lichiditate.

Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, a îndemnat vineri băncile să fie mai stricte cu aceşti clienţi şi să îi refuze atunci când o tranzacţie este mult prea riscantă.

„Eşecul unui client în a furniza informaţii ar trebui să conducă la o abordare mai conservatoare cu privire la garanţii, marje şi limite şi chiar şi la refuzarea clienţilor”, a spus Enria, într-o postare pe blog.

Enria a adăugat că BCE a descoperit cum un mediu de dobânzi reduse a „stimulat unele bănci să majoreze volumul capitalului furnizat unor contrapărţi riscante şi mai puţin transparente, inclusiv instituţii financiare non-bancare, precum fonduri speculative şi vehiculele de tip family offices”.

Colapsul fondului Archegos, în 2021, a provocat pierderi mari băncii elveţiene Credit Suisse şi altor bănci, iar BCE a derulat o analiză asupra modului în care băncile din zona euro gestionează riscul unui default al clientului cu privire la un contract pe derivative.

De asemenea, BCE a analizat legăturile între bănci şi traderii de materii prime precum şi între companiile de energie, după evoluţiile volatile apărute pe aceste pieţe ca urmare a războiului din Ucraina.

Andrea Enria a dezvăluit că BCE a identificat „unele progrese”, dar şi „mai multe deficienţe semnificative”, care variază de la garanţiile cerute de bănci de la aceşti clienţi şi până la prevederile legale ale contractelor lor. Enria a subliniat că BCE „va utiliza toate instrumentele de supervizare din arsenalul său pentru a se asigura că băncile pe care le urmăreşte vor corecta aceste deficienţe”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite