Banca Centrală Europeană cere amenzi pentru statele care nu adoptă recomandările de reformă venite de la Bruxelles

Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană
31 iulie 2017, 15:39

Propunerea, formulată într-un raport publicat astăzi, scoate în evidenţă nemulţumirile Băncii Centrale Europene faţă de ritmul lent al reformelor în zona euro.

După recenta criză a datoriilor, guvernele UE au lansat un nou sistem de monitorizare a riscurilor cunoscut sub denumirea de „procedură de dezechilibru macroeconomic”. Mecanismul trebuie să împiedice repetarea unor evoluţii economice îngrijorătoare din trecut, precum deficite mari de cont curent, nivelele nesustenabile ale datoriei publice sau creşteri explozive de preţuri pe piaţa imobiliară.

Teoretic, guvernele UE pot fi amendate cu până la 0,1% din produsul intern brut dacă eşuează în mod repetat să corecteze problemele economice semnalate de autorităţile UE. În practică, UE a evitat să acorde astfel de sancţiuni.

În raportul său, Banca Centrală Europeană sugerează că lucrurile ar trebui să se schimbe. „Există argumente solide pentru aplicarea părţii corective a acestei proceduri pentru toate ţările cu dezechilibre excesive”, susţine BCE.

Potrivit executivului comunitar, numărul ţărilor membre UE în care au fost identificate dezechilibre excesive este la un record istoric. Printre acestea se numără Bulgaria, Franţa, Croaţia, Cipru şi Portugalia.

Recomandările de reformă venite de la UE abordează aceste probleme prin creşterea sustenabilităţii finanţelor publice, reducerea poverii fiscale asupra muncii, creşterea eficienţei administraţiei publice şi a companiilor de stat.

În luna februarie a acestui an, Comisia a apreciat că pentru 90% din recomandările pe care le-a făcut în 2016 au existat „unele progrese”, „progrese limitate” sau chiar „niciun progres” în implementarea lor. Foarte puține recomandări au fost implementate „substanţial” sau „în totalitate”. Un eşec „cu atât mai îngrijorător având în vedere vulnerabilităţi existente în ţările din zona euro”, avertizează BCE.

În acest context, BCE subliniază că utilizarea unor sancţiuni financiare împotriva guvernelor ce nu adoptă recomandările de reformă „oferă un proces bine definit, care asigură un progres mai mare în implementarea reformelor pentru cele mai vulnerabile state membre”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite