Banca Angliei majorează dobânda, în pofida unei posibile recesiuni

Banca Angliei
Banca Angliei
22 septembrie 2022, 17:33

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 5 la 4 pentru majorarea dobânzii de referinţă de la 1,75% până la 2,25%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008.

Această majorare a costului creditului cu 50 de puncte de bază decisă de BoE era aşteptată de majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, în condiţiile în care băncile centrale se grăbesc să majoreze costului creditului pentru a ţine sub control explozia preţurilor.

Banca Angliei estimează că economia britanică se va contracta cu 0,1% în trimestrul trei din 2022, parţial în urma zilei libere din 19 septembrie pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Şi în trimestrul doi s-a înregistrat un declin al PIB-ului Marii Britanii.

„Dacă perspectivele sugerează presiuni inflaţioniste mai persistente, inclusiv pe segmentul cererii, Comitetul de politică monetară va răspunde în forţă, dacă va fi necesar”, se arată în comunicatul Băncii Angliei.

Instituţia se aşteaptă ca în octombrie inflaţia să atingă nivelul de vârf de aproape 11%, după ce luna trecută estima un nivel de 13,3%. De asemenea, inflaţia va rămâne în următoarele luni peste 10%, avertizează Banca Angliei.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite