#BalanceforBetter | 8 martie, Ziua Internațională a Femeii

8 martie celebrează realizările, actele de curaj și rolul extraordinar pe care l-au avut și îl au femeile în istorie şi în societate. În 2019, Ziua Internațională a Femeii se desfășoară sub tema "Gândește egal, construiește inteligent, inovează pentru schimbare". Tema se axează pe modalitățile inovatoare prin care putem promova egalitatea de gen și abilitarea femeilor, în special în domeniile sistemelor de protecție socială, accesului la serviciile publice și infrastructurii durabile. Postează mesajul # IWD2019 pe contul tău, cu poza ta în poziția balanței. Este aportul tău la #BalanceforBetter.

08 Martie 2019, 08:11 | Magda Manea |
#BalanceforBetter / FOTO: Jorge Oviedo / EyeEm
#BalanceforBetter
#BalanceforBetter
Jorge Oviedo / EyeEm
Neo Baepi / EyeEm

#BalanceforBetter, o campanile în imagini menită să distrugă stereotipurile, să lărgească percepția, în timp ce celebrează forța și diversitatea femeilor din întreaga lume.

Să construim o lume echilibrată, în care toți avem un rol de jucat!

Să observăm absența echilibrului și să sărbătorim prezența sa!

Echilibrul conduce spre o lume mai bună!

Echilibrul nu este o problemă a femeilor, este un scop, iar echilibrul dintre bărbați și femei este esențial pentru ca economiile și comunitățile să prospere.

Ziua Internațională a Femeii este o zi internațională care sărbătorește realizările sociale, economice, culturale și politice ale femeilor - marcând totodată un apel la acțiune pentru accelerarea echilibrului între sexe.

Prima Zi internațională a femeii a fost celebrată în 1911, fiind susținută de peste un milion de oameni. Astăzi, ea aparține tuturor.

Gloria Steinem, feministă, jurnalistă și activistă de renume mondial, a explicat odată: "Lupta femeilor pentru egalitate nu aparține unui individ, unei organizații, ci este efortul colectiv ale tuturor celor care au grijă de drepturile omului".

 

(w500) #Balancefo

Ziua Internațională a Femeii

Ziua Femeii a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.

Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeii s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas.

În SUA, în 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot.

În 1909, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în SUA pe 28 februarie.

Femeile americane au continuat să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie până în 1913.

În 1910, cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare, la care au participat peste 100 de femei din 17 ţări, s-a ţinut la Copenhaga. O femeie pe nume Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuţie ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii, o sărbătoare care să fie marcată în aceeaşi zi în toate ţările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor.

Pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice.

În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913.

(w500) Jorge Ovie

În acelaşi an, 1913, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie.

În 1914, femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului şi pentru solidaritate între femei.

În urma Revoluţiei din octombrie 1917, bolşevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică.

De la apariţia ei în cadrul mişcării socialiste, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an, ajungând să fie sărbătorită în ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare deopotrivă.

ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii, 8 martie, în 1975 - Anul internaţional al femeii.

În anul 1977 Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internațională.

În 1982, de Ziua Femeii, femeile din Iran au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenţei lor: şi-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea faţa.

 

(w500) Neo Baepi

În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult ca "Ziua Mamei" în perioada comunistă, este sărbătorită (în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă) în următoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.

În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI