Bacteriile rezistente sunt un pericol tot mai mare. Infecții grave cu Campylobacter, bacterie luată de om de la animale, nu mai pot fi tratate pentru că sunt imune la antibiotice

Bacteriile rezistente sunt o ameninţare tot mai mare. Deja omoară, zilnic, peste o sută de oameni în Europa - cât gripa, tuberculoza şi HIV/SIDA laolaltă. Numai la un spital din Bucureşti, au murit cinci persoane într-o săptămână. Bacteriile sunt întărite de antibioticele folosite în exces chiar şi la animale - de la care oamenii consumă carne şi lapte.

01 Martie 2019, 19:42 (actualizat 02 Martie 2019, 00:10) |
Bacteriile rezistente, pericol tot mai mare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Putem înghiţi antibiotice chiar fără să ştim. Animalele şi păsările sunt tratate uneori doar preventiv. Aşa că, bacterii care se transmit de la acestea la om sunt deja imune la antibiotice, în unele ţări. E cazul Campylobacter - o bacterie depistată la trei sferturi din puii sacrificaţi în Europa, acum un deceniu. Poate cauza intoxicaţii severe, diaree şi febră, dacă nu e bine preparată carnea. Şi Salmonella e tot mai rezistentă. Aşa că Uniunea Europeană va impune măsuri preventive drastice, din 2022.

Anne Bucher, director general pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor, Comisia Europeană : "Va fi interzisă folosirea antibioticelor pentru stimularea creşterii animalelor. Vor fi introduse restricţii pentru folosirea antibioticelor la animale în scop preventiv. Va fi stabilită şi o listă de antibiotice care vor putea fi folosite doar la oameni. Vom cere statelor-membre să monitorizeze vânzarea şi folosirea antibioticelor în sectorul veterinar."

Bacteriile pentru care riscăm să nu mai avem tratamente Au îmbolnăvit peste 670 de mii de europeni, în 2015. Peste 33 de mii mor din cauza lor, anual. Trei sferturi dintre aceste decese sunt de la infecţiile din spitale, arată un raport european. Aproape 40 la sută din cazuri nu au răspuns nici măcar la antibioticele care sunt ultima soluţie de salvare.

Chiar în spitale se face abuz. Un pacient din trei primea antibiotice, în ziua în care s-a realizat un studiu la nivel european.

Andrea Ammon, director Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor: "În 54 la sută din cazuri, în spitale se dau antibiotice preventiv mai mult de o zi. Recomandarea este să fie administrate doar o zi. Nu există dovezi că acţionează mai bine dacă sunt luate mai mult timp.

Antibioticele trebuie folosite doar când este necesar, în doza corectă şi cât timp e nevoie. România lucrează la un plan împotriva rezistenţei bacteriene. Anul acesta, ministerul Sănătăţii va obliga fiecare spital să aibă laborator de microbiologie şi teste rapide pentru a depista infecţiile şi a le trata ţintit.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: "Ministerul Sănătăţii a updatat protocoalele legate de igiena mâinilor."

Reporter: "Sunt spitale unde nu găseşti săpun la baie."

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: "Asta e o problemă de management deja. Nu mai este problema ministrului. Este o problemă de management şi a Direcţiilor de Sănătate Publică pentru a verifica aceste aspecte."

Experţi şi demnitari din toată Europa s-au reunit la Bucureşti pentru a găsi soluţii împotriva rezistenţei bacteriene şi pentru a preveni infecţiile. Este una dintre priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 13°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 10°C 11°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI