Bacalaureat unic şi posibilitatea ca liceele să organizeze admitere înainte de Evaluarea Naţională -între propunerile proiectului ”România Educată”

Proiectul
Proiectul
6 iulie 2021, 17:54

Proiectul România Educată propune ca liceele unde concurența e mare să organizeze un examen de admitere înaintea evaluării naționale. Locurile rămase libere ar urma să se ocupe în funcție de notele de la evaluare.

Schimbări sunt propuse și pentru bacalaureat. Se ia în calcul varianta unui examen unic, pe model PISA, pentru toate ramurile învățământului, teoretic, vocațional și profesional. Măsura, spun autoritățțile, ar deschide calea studiilor universitare și elevilor de la școala profesională de trei ani.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: “Se consideră a fi o rută profesională închisă, cu capăt de linie, or acum dând șansa celor care opteazã pentru învățământul profesional să meargă la bacaluareat ai o șansă în plus pentru ca învățămâtul dual sã fie o alternativã. Diploma de bac îți dă accesul la studii de nivel licență, așa s-ar rezolva o diferențiere nefirească făcută până acum”.

Reprezentanții elevilor sunt de acord cu un bac standardizat, care să deschidă noi orizonturi de carieră tuturor. Dar nici ei, nici părinții nu agreeazã ideea unui examen de admitere înaintea evaluării naționale.

Adriana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța:Nu a fost spus clar dacă vor avea subiect standard de la minster sau strict de la liceu, astfel apărând problema dacă subiectele vor fi dificile sau vor favoriza pe unii”.

Și experții în educație sunt sceptici în privința celor două propuneri.

Daniela Vișoianu, expert în educație: “Deocamdată nu e clar cum poate acest bac unic să rezolve problema inechității și de acces a copiilor din medii sărace la studii universitare. La admitere, un examen în plus e neoportun și pune un stres suplimentar pe familii, e de văzut ce va însemna în lumea meditațiilor. E regretabil să lăsăm șansa copiilor să depindă de banii părinților sau de a avea un profesor bun la clasă”.

România educată prevede și posibilitatea ca școlile care nu mai pot fi susținute financiar de primării să treacă la consiliile județene. Inspectoratele școlare ar urma să devină Centre Județene pentru Învățământ Preuniversitar. Proiectul inițiat de Administrația Prezidențială va ajunge la Guvern după încheierea consultărilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite