Bacalaureat cu scandaluri și perle. Lucrări rescrise din cauza unei greșeli a comisiei, subiecte postate pe internet în timpul examenului

Au fost probleme şi în cea de-a doua zi de Bacalaureat. În timpul examenului de matematică, ar fi circulat pe internet fotografii cu subiectele. O întreagă comisie de Bac a fost înlocuită în Caraş Severin din cauza suspiciunilor că subiectele au ajuns pe internet. Iar în Bucureşti este anchetată anularea a peste 70 de lucrări.

27 Iunie 2023, 13:11 (actualizat 27 Iunie 2023, 20:00) Știrile TVR |

Ministrul Educaţiei spune că dacă vor fi găsiţi vinovaţii, aceştia vor suporta consecinţele. De la proba obligatorie a profilului au absentat aproape 4.000 de elevi, iar 19 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Unii dintre profesorii din comisiile de limba şi literatura română au rămas fără cuvinte la corectarea unor lucrări. Perlele candidaţilor arată că și în acest an unii dintre ei s-au prezentat total nepregătiţi. Și chiar inventează cuvinte:

"Naratorul este omnifient impresionat"

"Relaţia este cofensivă"

"Educaţia îl scoate pe individ din starea de natură şi îl introduce în starea de cultură."

" Ana moare de o boală necurată."

" O poezie de tip triftong."

" Mijloacele artistice fiind de tip natură."

" Ştefan Gheorghiade este un om deştept şi mândru, dar foarte gelos şi, convins că soţia lui îl înşeală peste tot, o caută prin tot oraşul s-o descopere infidelă. "

Sunt şi alte probleme. Încă din timpul probei de matematică, respectiv istorie, pe internet şi pe reţelele de socializare au început să circule fotografii cu subiecte, imagini care par a fi făcute cu camere ascunse.

În Caraş Severin, o comisie de Bac a fost schimbată în urma unor suspiciuni legate de scurgerea pe internet a subiectelor la limba şi literatura română.

Iar la Bucureşti, la Colegiul Şincai, s-a lăsat cu scandal şi lucrări anulate. Aproximativ 70 de candidaţi ar fi fost puşi, după o oră de la începerea probei, să rescrise rezolvarea subiectelor.

Cea mai mediatizată suspiciune de fraudă este cea legată de căutările pe internet după cuvinte din cerințele subiectului picat la Bacalaureat, la Limba română, înainte ca proba să înceapă. Oficialii transmit doar că breşe de securitate la extragerea şi distribuirea subiectelor nu au fost găsite.

Ministrul Educaţiei anunţă că vor primi punctaj toate sinonimele corecte pentru sintagma "de bună seamă".

Miercuri urmează proba la alegere a profilului, ultima din examenul de Bacalaureat.

Anul trecut, rata de promovare a bacalaureatului în sesiunea iunie-iulie a fost de 75,2% după soluţionarea contestaţiilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI