Bacalaureat 2022: Subiectele și baremul la proba la alegere a profilului. Mulți liceeni au plecat la mare imediat după susținerea probei

22 iunie 2022, 06:11

În momentul în care ar fi trebuit să dea dovadă de maturitate şi să susţină bacalaureatul, o femeie de 45 de ani din Galați, a ales soluţia imatură: în sala de examen a fost prinsă cu un pix-telefon. A primit nota unu și a fost eliminată.

Adrian Silvestru, inspector şcolar ISJ Galaţi: „Era un tip de dispozitiv sub forma unui pix. Camerele de supraveghere au surprins şi modalitatea pe care o folosea candidata. Ducea pixul la ureche, apoi la gură şi camerele sunt dotate şi cu microfon”.

În cele trei zile de până acum ale examenului de Bacalaureat, aproximativ 100 de candidați au fost prinși cu fițuici, telefoane sau alte dispozitive de copiat. Majoritatea absolvenţilor de liceu și-au luat însă în serios misiunea. Iar planurile lor de viitor sunt trasate.

Liceeni: „Eu, una, sunt deja intrată la facultate în Olanda. Nu îmi fac griji, trebuie doar să iau bacul”. „În Olanda, Maastricht. Data science. (Am ales, n.r.) entru experienţa de văzut cum e câţiva ani în afară. Eu vreau să mă întorc oricum”.

De la Colegiul Național Ion Luca Caragiale din Capitală, aproape 80% dintre cei 280 de absolvenți de clasa a XII-a vor studia peste hotare în următorii ani.

Andreea Bodea, directoarea Colegiului Național Ion Luca Caragiale: „Trei sferturi, foarte mulţi din punctul meu de vedere. Nu că nu aş înţelege această dorinţă şi acest entuziasm de a vedea şi altceva, de a lua contact cu alt sistem de învăţământ. + 03.34 cei mai mulţi îşi doresc să plece să studieze în Olanda, În Germania, în Franţa, în Norvegia, în Suedia”.

Cei mai mulţi dintre abolventii de liceu vor rămâne însă în ţară şi vor susţine admiterea în perioada următoare: „La Academia de Poliţie vreau eu, da. Nu, în familie nu e tradiţia”.  „Personal, o să merg către artă grafică şi din punctul meu de vedere, da, merită să fii artist, deşi e un domeniu greu de abordat”.

După a treia probă a Bacalaureatului, cea la alegere, bucuria a fost mare. Subiectele au fost simple, iar unii dintre candidaţi sunt la această oră deja în vacanţă, la mare: „Toată vara o să stau la mare. Toată vara? Toată vara. Unde stai? O să dorm pe plajă.  În Vamă, să uităm de tot. De 12 ani aştept asta. Când plecaţi? Acum”.

Ultima probă a examenului de bacalaureat este proba la limba maternă. Primele rezultate vor fi afişate pe data de 27 iunie, iar pe 1 iulie vor fi afişate rezultatele de după soluţionarea contestaţiilor.

–-

Elevii care au fost dați afară din examen nu mai pot participa la următoarele două sesiuni.

Subiectele și baremul de evaluare au fost publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, potrivit MEN.

Elevii de la Liceul ”Jean Monet” spun că subiectele au fost simple. Candidații au susținut proba de astăzi  la una dintre disciplinele biologie, geografie, psihologie sau logică.

Peste 40.000 de elevi, care au început ciclul liceal în urmă cu patru ani, nu au susținut probele de bacalaureat anul acesta din cauza abandonului școlar, a pandemiei sau a lipsei mijloacelor financiare.

Absolvenţii de liceu din partea minorităţilor naţionale vor susţine, joi, proba la Limba şi literatura maternă, la care s-au înscris 5.551 de candidați.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12,00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare).

Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului prevede că accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7,30 – 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite