BAC 2018 Sesiunea de toamnă. Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Bacovia sau Blaga, Arghezi sau Stănescu, la proba de Limbă și literatura română

20 august 2018, 08:39

Bacalaureatul de toamnă a început la primele ore ale dimineții, iar emoțiile au fost mari până când au sosit subiectele. Cei de la „real” au avut de realizat un eseu despre particularităţile unui text poetic la alegere: Lucian Blaga sau George Bacovia. Cei de la „uman” au avut același subiect, doar că alegerea trebuia făcută între Tudor Arghezi și Nichita Stănescu.

Deși se spune că „repetiția e mama învățării”, nu toți absolvenții de liceu s-au pregătit prea mult pentru examenul maturității. Asta pentru că, recunosc, diploma nu este așa importantă pentru ei.

Alții și-au dat seama că fără diploma de bac este greu. Marian Alexandru din Craiova a terminat liceul acum trei ani și de atunci nu reușește să promoveze examenul. Speră ca anul acesta să fie cu noroc.

Următoarele două săptămâni vor fi pline. După probele scrise, vor începe examenele orale.

Examenul de Bacalaureat va continua cu proba obligatorie a profilului, iar joi, elevii vor susține proba la alegere. De la sfârșitul acestei săptămâni vor începe probele de aptitudini. Pe 1 septembrie se vor afișa primele note. Tot de atunci, cei nemulțumiți pot face și contestații.

Notele finale se vor afișa pe 6 septembrie. În această sesiune s-au înscris peste 45 de mii de absolvenți de liceu, iar aproape 30 de mii sunt din actuala promoție.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Absolvenții liceelor cu profil real au avut de redactat la primul subiect un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă înțelegerea unui mediu cultural este sau nu facilitată de contactul direct cu acesta, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul ‘Memorii’ de Mircea Eliade, cât și la experienţa personală sau culturală.

La subiectul doi au avut de prezentat în minimum 50 de cuvinte, rolul notaţiilor autorului într-un fragment din ‘Jocul de-a vacanţa’ al lui Mihail Sebastian, iar la subiectul trei de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui George Bacovia sau lui Lucian Blaga.

La liceele cu profil uman, singurul subiect diferit de cel al candidaţilor de la real a fost să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text poetic aparţinând lui Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.

__________________________________

Potrivit datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 28.488 de candidaţi sunt din promoţia 2017 – 2018, iar 16.564 provin din promoţiile anterioare.

Sesiunea august – septembrie a examenului a început cu probele scrise, programate după următorul calendar: 20 august – Limba şi literatura română, 21 august – Limba şi literatura maternă, 22 august – proba obligatorie a profilului şi 23 august – proba la alegere a profilului şi specializării.

În zilele de 24 şi 27 august se desfăşoară evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmată de evaluarea competenţelor în limba maternă în 28 august. Totodată, în intervalul 29 – 30 august, are loc evaluarea competenţelor digitale, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională este programată în zilele de 30 şi 31 august.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 1 septembrie, până la ora 12,00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12,00 şi 16,00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 6 septembrie.

Potrivit MEN, accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite