Se cere ridicarea licenţelor de funcţionare pentru azilele groazei! În urma unei solicitări a Ştirilor TVR, Autoritatea Naţională Pentru Inspecţie Socială susţine că, începând de astăzi, a demarat procedurile de retragere a autorizațiilor. Asta după ce Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a făcut această propunere. Autoritatea Naţională Pentru Inspecţie Socială a făcut şi un control anul trecut în aceste centre și a găsit mai multe probleme. Rapoarte cer şi Ministerul Muncii, pentru a afla dacă Agenția pentru Plăti și Inspecție Socială din Ilfov şi-a făcut sau nu treaba, dar şi premierul Marcel Ciolacu. Sunt urmează Informaţii cu impact emoţional!
ACTUALIZARE Frații Godei au fost arestați preventiv, a decis Tribunalul București, restul celor 10 inculpați reținuți din lotul 1 au primit diferite măsuri preventive (arest la domiciliu și control judiciar), a transmis Alexandru Costache, pentru Știrile TVR. Urmează ca Tribunalul București să se pronunțe și cu privire la lotul 2 de alte 12 persoane reținute.
ACTUALIZARE Zeci de suspecți au fost audiați în aceste cazuri și reținuți. În aceste momente așteaptă decizia judecătorilor, pentru că procurorii au cerut arest preventiv. Alexandru Costache are detalii: procurorii au cerut arestare preventivă pentru toate cdele 24 de persoane reținute, printre ei este și Ștefan Godei, președintele Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, care opera unul dintre centrele din Voluntari. O altă patroană a Casei Cora, Cristina Maria Dumitra, nu a fost reținută, ci doar plasată sub control judiciar întrucât este însărcinată. Acuzațiile sunt: constituire de grup infracțional organizat, delapidare, fals, trafic de persoane, prejudiciul este de peste 5 milioane de lei.
Raportul Autorităţii pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, obţinut în exclusivitate de TVR, arată neregulile de la unul dintre centre, încă de anul trecut din noiembrie. Controlul în Afumaţi a avut loc în urma unei sesizări a Centrului de Resurse Juridice. În acel centru erau cazați 30 de oameni cu vârste între 20 şi 80 de ani, persoane cu handicap psihic şi mental, grav şi accentuat. În raport, inspectorii au scris că dormitoarele nu asigurau o suprafaţă de cel puțin 6 mp pentru fiecare beneficiar. Acelaşi document arată că în acel moment în centru se făceau renovări. Nici grupurile sanitare nu erau suficiente, pentru că nu toate erau funcţionale. Inspectorii i-au găsit pe cei cazați în centru imbrăcaţi cu haine groase şi cu pilote. Lenjeriile de pat nu erau curate, iar hainele erau ținute într-o cameră plină de igrasie şi mucegai.
Cei care locuiau în acel centru nu aveau obiecte personale, și nici prosoape. Unii le-au spus inspectorilor că nu au telefoane mobile şi că nu pot lua legătura cu cei dragi.
Cabinetul medical al centrului l-au găsit încuiat, spun inspectorii, iar asistentul medical se învoise de la serviciu pentru motive personale. Doar asistentul avea acces la tratamente. A doua zi au văzut că spațiul destinat cabinetului avea dotările minime necesare. Nici în bucătărie, și ea încuiată, nu era curățenie, se arată în raport. Meniul pregătit era altul decât cel anunţat, iar frigiderele erau insuficient aprovizionate, lipsind legumele și fructele proaspete.
În urma acestui control, Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a făcut şi câteva recomandări, printre care amenajarea spațiilor exterioare, angajarea de personal, realizarea de meniuri echilibrate sau facilitarea legăturii cu familia. Pentru fiecare dintre aceste măsuri au fost date şi termene în care trebuiau îndeplinite.
La solicitarea Ştirilor TVR privind măsurile luate după apariţia în spaţiul public a informaţiilor legate de acele centre, Ministerul Muncii a transmis astăzi același răspuns ca şi ieri: instituţiile din subordine au făcut mai multe controale. Şi acestea s-au încheiat cu recomandări.
Întrebaţi dacă iau în calcul demiterea conducerii AJPIS Ilfov, instituție care trebuie să verifice condițiile din astfel de centre, reprezentanţii Ministerului Muncii spun că au mai cerut un raport.
CĂTĂLIN PREDOIU, ministru de Interne: A fost o anchetă foarte complexă, a durat ani de zile și un astfel de probatoriu nu e ușor de strâns. O intervenție pripită a polițiștilor înainte de a strânge suficient probatoriu încât să asigure o inculpare cu succes poate conduce la compromiterea cazului. Totdeauna există această tensiune între nevoia de a interveni mai rapid, dar în același timp de a asigura toate probele astfel încât mai târziu dosarul să nu se prăbușească literalmente din punct de vedere juridic, în instanță.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut și el controale.
Premierul Marcel Ciolacu: Cred că se impune un control al statului român la toate căminele de bătrâni, să vedem dacă este un caz izolat sau este ceva mai de amploare. Deja s-a dispus acest control.
Dar până când vin rezultatele controalelor, deja apar şi primele măsuri. La solicitarea Ştirilor TVR, Ministerul Muncii recunoaşte că deja Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a cerut ridicarea licenţelor de funcţionare pentru centrele de îngrijire. Iar Agenţia Naţională Pentru Plaţi şi Inspecţie Socială a început deja procedura de retragere a acreditărilor.