Azerbaidjanul spune că nu dorește un exod al etnicilor armeni din Nagorno-Karabah și îi îndeamnă să rămână în țară. Mulți dintre cei care pleacă spun că se tem de persecuții și purificare etnică

Armenia Azerbaidjan Nagorno Karabah
Armenia Azerbaidjan Nagorno Karabah
28 septembrie 2023, 21:27

Într-un interviu acordat agenției Reuters, Suleimanov a declarat că Azerbaidjanul, care a preluat săptămâna trecută controlul asupra Karabahului printr-o operațiune militară, nu a avut încă șansa de a dovedi ceea ce el a spus că este angajamentul său autentic de a oferi condiții de viață sigure și mai bune pentru acei etnici armeni care aleg să rămână.

Aproximativ 70.500 de persoane trecuseră din Nagorno-Karabah în Armenia până joi după-amiază, a raportat agenția rusă de știri RIA, dintr-o populație estimată la 120.000 de persoane. Anterior, autoritățile etnice armene din Nagorno-Karabah au declarat că dizolvă statul separatist pe care l-au apărat împotriva Azerbaidjanului timp de trei decenii.

Mulți dintre cei care pleacă au declarat că se tem de persecuții și purificare etnică din partea Azerbaidjanului. Unii critici au spus că exodul, care a arătat cât de puțină încredere au mulți armeni în promisiunile azerilor, este ceea ce dorește Baku, deoarece va facilita reinstalarea zonei cu azeri.

Suleimanov, care a lansat un apel pe rețelele de socializare prin care a făcut o solicitare către etnicii armeni să rămână și să facă parte dintr-un Azerbaidjan multietnic, a declarat că înțelege de ce mulți civili sunt speriați, dar că cei care aleg să rămână vor beneficia de proiectele planificate de reconstrucție și infrastructură.

„Ce ar trebui să facă Azerbaidjanul? Nu putem să-i reținem cu forța, nu vrem să reținem pe nimeni cu forța, (dar) nu încurajăm pe nimeni să plece”, a spus el, adăugând că autoritățile azere au livrat materialele medicale, combustibilul și alte bunuri solicitate.

„Am prefera ca oamenii să fie cel puțin în poziția de a lua o decizie mai informată dacă vor să rămână sau nu. Până acum, Azerbaidjanul nu a avut nicio șansă de a dovedi ceva, deoarece timpul a fost foarte scurt.”

Armenii din Karabah se vor bucura de aceleași drepturi și protecții ca și ceilalți cetățeni ai Azerbaidjanului, a spus el. Nagorno-Karabah este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.

El a respins temerile armenilor că Azerbaidjanul va trece acum la distrugerea bisericilor și mănăstirilor armenești din Karabah, afirmând că Baku nu are „niciun motiv” să distrugă monumente istorice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă