Avram Iancu este al patrulea român din istorie care termină Ultramaratonul de la Cercul Polar de Nord ‘6633 Arctic Ultra’, desfășurat în condiții extreme

16 martie 2019, 14:25

Înotătorul Avram Iancu a reușit să-și împlinească un vis. A trecut peste orice – gerul cumplit, hrana puțină și lipsa de somn – pentru a încheia ceea ce a lăsat neterminat, după cum spunea chiar el înainte de cursă. Vineri dimineață anunța că se simte excelent, într-o stare fizică bună și cu un moral și mai bun pentru un ultim asalt asupra zăpezii.

Efortul lui nu a fost în zadar. În jurul orei 11.00, ora României, Avram Iancu a trecut al treilea linia de sosire, dar, cel mai probabil va mai ceda o poziție în clasament după ce ocupantul locului 4 ajunge la finish. Organizatorii îi vor scădea acestuia, din timpul total, 3 ore și 40 de minute, perioada petrecută pentru a-i acorda primul ajutor unui concurent. Pe parcursul celor 611 km, 9 dintre cei 15 concurenți au abandonat.

Francezul Didier da Costa a fost la un pas de tragedie. A recurs la un gest extrem pentru a-și salva viața: și-a incendiat sania pentru a nu îngheța. Doi concurenți i-au acordat primul ajutor până la sosirea echipelor de salvare.

Avram Iancu este al patrulea român din istorie care reușește să încheie acest concurs desfășurat în condiții extreme. Tibi Ușeriu a câștigat de trei ori Arctic Ultra 6633, iar Andrei Roșu și Vlad Tanase au terminat pe locul al treilea ediția din 2016.

20 de participanți din 11 țări s-au înscris anul acesta la ‘6633 Arctic Ultra’. România a fost reprezentată, pe lângă Avram Iancu, de Florentina Iofcea și Vlad Crișan Pop.

Avram Iancu a participat pentru a doua oară la ultramaratonul de la Polul Nord.

Anul trecut a fost nevoit să abandoneze cursa din cauza unei dureri la gamba piciorului drept.

Recordmen rămâne românul Tibi Ușeriu, câștigătorul ultimelor trei ediții ale Ultramaratonului Arctic.

Ultramaratonul de la Cercul Polar de Nord ‘6633 Arctic Ultra’ este unul dintre cele mai dificile din lume din cauza temperaturilor scăzute la care trebuie să facă faţă participanţii.

Sportivii trebuie să străbată un traseu în lungime de 617 kilometri, de la Eagle Plains (Yukon) până la Tuktoyaktuk, pe banchiza de la Oceanul Arctic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite