Avocatul Poporului sesizează Curtea Constituţională pentru cele 25 de ordonanțe de urgență: o gravă abatere | Ludovic Orban: Avocatul Poporului face gargară propagandistică

5 februarie 2020, 12:06

Cele 25 de ordonanțe sunt în domenii dintre cele mai diverse – de la organizarea alegerilor anticipate, la folosirea trotinetelor electrice. Doar unele dintre proiectele aprobate au fost în dezbatere publică, iar altele nu au avut avize. Detaliile vor fi cunoscute abia după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Avocatul Poporului, „adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului”.

Conform Avocatului Poporului, în momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție.

De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.

„Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”, se arată în comunicat.

Guvernul Orban a adoptat, marți seara, într-o ședință ce s-a terminat spre miezul nopții, nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că Avocatul Poporului „nu are inhibiții” și că ar putea ataca la Curtea Constituțională ordonanțele de urgență adoptate de Executiv în ședința de marți, printre care cea referitoare la organizarea alegerilor parlamentare.

Ludovic Orban: Avocatul Poporului Face gargară propagandistică

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că Avocatul Poporului face ”gargară propagandistică fără să cunoască conținutul actelor normative”, ca reacție la comunicatul Renatei Weber în care critica Executivul pentru numărul ordonanțelor de urgență adoptate marți seara.

”Avocatul Poporului poate să spună ce dorește. În ceea ce ne privește pe noi, ca Guvern, ne-am considerat obligați să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea guvernului e să rezolve problemele României și problemele românilor, nu să stea să facă folosofie despre constituționalitate să facă gargară propagandistică fără să cunoască conținutul actelor normative. Toate ordonanțele de urgență adoptate sunt ordonanțe de urgență fundamentale, indispensabile, care generază doar efecte favorabile pentru România și pentru români”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite