Avocatul Poporului, sesizat în cazul pensiilor militarilor

Renate Weber Avocatul Poporului
Renate Weber Avocatul Poporului
19 iunie 2020, 13:43

SMCD cere Avocatului Poporului să intervină la CCR, reclamând verdictul de neconstituționalitate pentru legea privind pensiile speciale, deoarece „include, în mod nejustificat și neconstituțional, prin prisma dreptului muncii, și rezerviștii”.

„Constituțional, ca în toate statele moderne, și în România există două tipuri de salariați: civili și militari, două filozofii de salarizare diferite, civilă și militară, două tipuri de legislație privind pensiile, civile și militare”, arată SMCD.

Astfel, arată sindicaliștii, civilii sunt angajați prin contracte de muncă normată la opt ore, în timp ce pentru militari, Constituția interzice utilizarea cuvântului munca (Art.42, al.1), militarii și polițiștii încheind contracte de activitate la ordin, nenormată, 24h/24.

Aceștia fac o comparație între civili și militari, între contractele încheiate de fiecare în parte, pentru a sublinia importanța pensiei de serviciu.

„Ce trece de normă, la civili este plătit suplimentar, în timp ce militarii și polițiștii sunt plătiți cu un salariu stabilit aleatoriu, pentru activitate de 24h/24 (nu cu 3 salarii pentru 3 norme de muncă). Activitatea militarilor și polițiștilor care redevin militari în rezervă, la pensie, continuă și după pensionare. În plus, activitatea se desfășoară în baza unui jurământ militar, care incumbă renunțarea la drepturi civile și asumarea riscului pierderii vieții, pensia fiind, în fapt, la ei, soldă de rezervist. Neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu la civili atrage desfacerea contractului de muncă, în timp ce la militari atrage arestul pe timp de pace și glontul în situația de război”, spun cei de la Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.

Astfel, SMCD solicită excluderea militarilor și polițiștilor, în calitate de categorie socio-profesională și juridică distinctă, din orice act normativ adoptat pentru civili.

„România este membru NATO și partener strategic al SUA prin tratate de drept internațional, la care guvernele noastre s-au angajat să respecte toate prevederile. Aceste tratate au caracter strict militar (spre deosebire de Tratatul de aderare la UE), impunând alinierea noastră, din punct de vedere militar (dotare, înzestrare, efective, instruire, salarii și pensii), la standardele NATO. Este motivul pentru care au fost adoptate legile militare privind pensiile rezeviștilor nr. 164/2001 si nr.179/2004. Acestea ne-au permis integrarea în NATO, dar au fost abrogate, prin fraudă parlamentară, în 2010, când regimnul Băsescu a produs Legea nr. 263/2020, incluzând rezerviștii, in mod abuziv (prin deposedarea de grade militare și tranformarea lor în asistați sociali, cf. Art.6 al Legii), în legea civilă și aruncați pe Casa Națională de Pensii”, potrivit SMCD.

Conducerea SMCD solicită și o întrevedere cu Avocatul Poporului pentru a-i aduce la cunoștință situațiile întâlnite de-a lungul timpului în privința pensiilor de serviciu.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă