Avocatul Poporului se va sesiza din oficiu în cazul copilului din Oradea a cărui poveste a fost prezentată la TVR

6 februarie 2018, 12:18

Tatăl lui Alex se uită cu groază la documentul de la Spitalul Județean din Oradea. Trebuie să plătească peste 31 de mii de lei pentru operație și celelalte cheltuieli medicale. Plus penalități pentru fiecare zi de întârziere. Sunt deja aproape 4 luni de când a primit înștiințarea de plată, dar el nu are cum să strângă atâția bani.

Spitalul Județean din Oradea a trimis înștiințarea de plată părinților imediat după externarea lui Alex. L-au considerat pe băiat vinovat de producerea accidentului rutier pentru că a trecut strada printr-un loc nepermis. Asta, deși poliția încă anchetează cazul, iar procesul nici nu a început. Chiar și spitalul recunoaște că nu s-au stabilit încă vinovățiile.

Spitalul s-a grăbit să ceară bani părinților lui Alex în baza legii sănătăţii, care prevede că o persoana care s-a accidentat din propria culpă sau neglijență trebuie să își plătească singur cheltuielile medicale. Copiii nu sunt exceptați de la această regulă.

Alex nu este singura victimă a acestei prevederi. Spitalul Județean din Oradea a mai acționat în instanță părinții a doi minori internați acolo. Unul dintre aceștia, de numai 4 ani, s-a smuls din mâna părinților și a fugit în stradă, unde a fost lovit de o mașină.

Cazul lui Alex , dar și legea care îi obliga pe părinți să plătească pentru spitalizarea copiilor lor, a intrat în atenția Avocatului Poporului, care se va se sesiza din oficiu în cazul prezentat de TVR. Va cere o anchetă ca să vadă dacă au fost respectate drepturile pacienților și drepturile copiilor

Și Direcției de Sănătate Publică din Oradea face anchetă în cazul lui Alex. Toate documentele vor ajunge la București, la ministerul Sănătății.

____________________________

Copilul în comă izgonit din spital de la Oradea se află acum la spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală.

Este bine hrănit și tratat la Terapie Intensivă. Copilul de 10 ani, în stare vegetativă, era extrem de slăbit când a ajuns la București.

Între timp, conducerea Spitalului Judeţean din Oradea insistă că le va cere părinţilor banii pentru spitalizare, în cazul în care instanța va stabili că băiatul este vinovat pentru accidentul în care a fost rănit grav.

Alex a fost dat afară din spitalul din Oradea în octombrie şi trimis acasă, pe motiv că nu se mai poate face nimic. Neurochirurgii din Capitală spun că-şi poate reveni.

Acum, Alex este hrănit bine prin sonda nazogastrică. I se pun si perfuzii, ca să se întremeze. Băiatul era extrem de slăbit când a ajuns aici. Medicii au început cu el şi un program de kinetoterapie pasivă.

Mama lui Alex a mers la spitalul judeţean să ceară osul frontal scos la intervenţia de după accidentul din septembrie. Neurochirurgul care l-a operat e în concediu. Părinţii se plâng că, şi de data aceasta, li s-a vorbit urât la Oradea.

Managerul spitalului judeţean spune că nu ştie nimic de aşa ceva. Le transmite însă părinţilor că ar putea fi buni de plată. Conducerea a primit de la Poliţie raportul accidentului de acum cinci luni. Spune că băiatul ar fi vinovat că a traversat prin loc nepermis şi că legea îl obligă să le ceară părinţilor banii pentru spitalizare. Peste 31 de mii de lei.

Un copil de 9 ani, aflat în comă, a fost externat. Spitalul le cere părinților să plătească spitalizarea

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite