Avocatul Poporului s-a sesizat în legătură cu absenţa medicamentelor pentru bolnavii cu HIV. Pintea: Bugetul României a fost aprobat târziu, programele naţionale or să aibă întârzieri. Administraţia Prezidenţială: Este exclusiv vina PSD

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a solicitat informaţii de la Ministerul Sănătăţii cu privire la lipsa medicamentelor pentru bolnavii cu HIV, transmite News.ro. Ministrul Sănătăţii a spus miercuri, la Constanţa, că bugetul a fost aprobat cu întârziere, "după mai multe ezitări", şi a anunţat că programele naţionale vor avea întârzieri. În replică, Administraţia Prezidenţială a transmis că este exclusiv vina PSD că bugetul a fost adoptat cu 3 luni mai târziu.

20 Martie 2019, 17:44 (actualizat 20 Martie 2019, 17:48) Știrile TVR |
Avocatul poporului / FOTO: RADU TUTA / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

"Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii", a transmis Avocatul Poporului.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost întrebată, miercuri, într-o conferinţă de presă la Constanţa, despre lipsa medicamentelor, aspect criticat şi de preşedintele Klaus Iohannis.

"Îi aduc aminte domnului preşedinte că bugetul României, implicit bugetul Ministerului Sănătăţii, a fost aprobat destul de târziu, după multe ezitări. A fost publicat în Monitorul Oficial în 15 martie, prin urmare, programele naţionale de sănătate de prevenţie, printre care şi Programul HIV/SIDA, or să aibă întârzieri. Din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, spitalele ar fi trebuit să se asigure cu medicaţia necesară acestor pacienţi, dar, pe de altă parte, repet, ieri, în şedinţa de Guvern, am prorogat termenele de aplicare a noilor programe de sănătate pentru că bugetul a fost aprobat târziu. Cred că a fost o întrebare retorică, mai mult pentru dânsul de ce. De aia, din cauza de buget”, a spus Sorina Pintea.

În replică, Administraţia Prezidenţială a transmis că "Ministerul Sănătăţii este singurul responsabil de coordonarea, controlul şi implementarea programelor din domeniul sănătăţii".

"Este exclusiv vina PSD că bugetul de stat pentru anul în curs a fost adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului pentru dezbateri cu trei luni mai târziu faţă de termenul prevăzut de lege. Încercarea de a-i imputa Preşedintelui României întârzieri ale programelor de sănătate reprezintă doar o tehnică extrasă din manualul de manipulare al PSD, tehnică menită să abată atenţia de la problemele reale cu care se confruntă acest domeniu. De altfel, asigurarea funcţională a medicaţiei pacienţilor cu HIV/SIDA este o problemă veche şi nerezolvată de Ministerul Sănătăţii. Administraţia Prezidenţială s-a opus prorogării termenelor de aplicare a programelor de sănătate, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, după ce legea bugetului de stat fusese promulgată, motiv pentru care prorogarea nu se mai justifica. Prin toate acţiunile şi mesajele sale publice, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi-a manifestat întotdeauna preocuparea pentru sistemul de sănătate şi asigurarea nevoilor pacienţilor", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Marţi seară, la dezbaterea "Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă", preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre lipsa tratamentelor pentru bolnavii cu HIV.

"Este un exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală în domeniul sănătăţii publice. Răspunderea este, clar, la cei care guvernează, indiferent ce spun unii şi alţii, problema se rezolvă doar acolo. Dar, însă, noi, la Preşedinţie, nu putem să ne facem că nu vedem aceste probleme. Şi cred că este important şi ce facem noi prin multiplele întâlniri, prin multiplele luări de poziţii. Cred că noi contribuim destul de serios la conştientizarea acestei probleme şi la cunoaşterea acestei probleme", a declarat şeful statului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI