Avocatul Poporului cere lămuriri Poliției privind modul în care a fost tratat copilul șoferului mașinii cu numere anti-PSD

Avocatul Poporului solicită lămuriri Brigăzii Poliţiei Rutiere în legătură cu situaţia în care s-a aflat copilul minor al şoferului maşinii cu numere anti-PSD, care a fost audiat de autorităţi. "Demersul Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituţia României privind protecţia copiilor şi a tinerilor", se arată într-un comunicat preluat de Agerpres. Articolul se referă la protecția copiilor și a tinerilor.

08 August 2018, 18:12 (actualizat 08 August 2018, 18:25) |
Avocatul poporului / FOTO: RADU TUTA / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Articolul 49 din Constituția României

  • (1) Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor.
  • (2) Statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap. Alte forme de protecţie socială a copiilor şi a tinerilor se stabilesc prin lege.
  • (3) Exploatarea minorilor, folosirea lor în activităţi care le-ar dăuna sănătăţii, moralităţii sau care le-ar pune în primejdie viaţa ori dezvoltarea normală sunt interzise.
  • (4) Minorii sub vârsta de 15 ani nu pot fi angajaţi ca salariaţi.
  • (5) Autorităţile publice au obligaţia să contribuie la asigurarea condiţiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viaţa politică, socială, economică, culturală şi sportivă a ţării.

Avocatul Poporului invocă și legea nr. 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Potrivit actului normativ, respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului este un principiu fundamental şi neechivoc.

Avocatul Poporului a solicitat Brigăzii de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să comunice în ce măsură instituţia poate asigura asistenţă psihologică, hrană şi apă, dar şi un mediu propice pentru minori, în perioada cât aparţinătorii se află în incintă, în situații similare.

"Avocatul Poporului a fost sesizat şi, totodată, a luat cunoştinţă din mass-media cu privire la faptul că, în data de 30 iulie 2018, conducătorul unui autovehicul cu numere de înmatriculare ofensatoare a fost reţinut şi condus la sediul Brigăzii Rutiere de Poliţie, fiind însoţit de fiul său în vârstă de 8 ani. Astfel, minorul a fost nevoit să petreacă mai multe ore în sediul Brigăzii Rutiere de Poliţie şi chiar să asiste la audierea tatălui său", se mai arată în comunicat.

Săptămâna trecută, șoferul mașinii cu numere anti-PSD, Răzvan Ştefănescu, a anunțat că va face o sesizare la adresa poliției pentru că nu i s-a permis să își lase copilul în grija unei persoane. Astfel, micuțul a fost nevoit să stea la poliție câteva ore, cât a durat procedura declarațiilor.

Ieri, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au clasat dosarul lui Răzvan Ştefănescu. Șoferul și-a recuperat permisul de conducere.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 16°C 17°C
CONSTANTA 25°C 22°C
CRAIOVA 26°C 25°C
BRASOV 20°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI